Professor emeritus Lars Christersson ger sig ut i debatten om ekologisk produktion igen (UNT 8/12). Och återigen finns många påståenden som inte bygger på fakta. Han sitter i samma korridor som oss på SLU:s kompetenscentrum EPOK (som står för ”Centrum för ekologisk produktion och konsumtion” och inget annat), men är inte intresserad av dialog eller samarbete. Inte heller av att diskutera den vetenskapligt baserade kunskap som finns om ekologisk produktion och som bland annat EPOK förmedlar till omvärlden via vår hemsida, nyhetsbrev, publikationer och olika aktiviteter.
Jag bemöter här några av Lars påståenden:
- Ekologisk produktion ger lägre skördar – det stämmer. Och det är en viktig framtidsfråga hur vi ska kunna producera tillräckligt med mat OCH SAMTIDIGT minska miljöbelastande utsläpp, inte förbruka ändliga resurser och upprätthålla den biologiska mångfalden, även i våra odlade jordbruksområden.
Men det är viktigt att i debatten inte göra förenklingar genom att kategoriskt påstå att forskningen visar att det bli halv skörd, och därmed stänga dörren till att en ekologisk produktion också har lösningar att bidra med för den framtida livsmedelsförsörjningen.
Enligt en helt nypublicerad internationell studie skiljer det exempelvis mindre än man tidigare trott i skördarnas storlek mellan ekologisk och konventionell produktion (eko ger i genomsnitt -20 procent). Man pekar också på nya lösningar för att ytterligare minska skördegapet (1).
- Det stämmer att biologisk mångfald ökar vid ekologisk produktion OCH vetenskapliga studier visar att sällsynta och skyddsvärda arter gynnas av den ekologiska driftsformen. Gynnas gör också för ekosystemtjänster viktiga organismer så som pollinatörer (bin, humlor) och insektsätande fåglar. Detta står att läsa i en stor vetenskaplig genomgång från 2014 (2). EPOK har också publicerat populärt skrivet material på svenska utifrån vetenskapliga studier (www.slu.se/epok).
- Tvärtemot vad som påstås i artikeln är utsläpp av växthusgaser från mjölkproduktionen, mätt som utsläpp per kilo mjölk, ungefär lika stora från kor på ekologiska gårdar som på konventionella, detta trots att mjölkavkastningen är något lägre i ekologisk produktion, cirka 10 procent lägre. Orsaken till de jämförbara resultaten är att fodret till de ekologiska korna produceras mer klimatsmart.
Här finns både internationella studier och studier under svenska förhållanden (3). Även inom detta område har EPOK populärt skrivet material utifrån den vetenskapliga litteraturen.
- Att påstå att ekologiska produkter inte är mer giftfria än konventionella produkter bygger på påståenden som förekommit i debatten om att vår mat är full av ”naturliga gifter”, huvudsakligen växternas egna försvarsämnen, vilket gör att lite till i form av rester av syntetiska bekämpningsmedel inte har någon betydelse. Detta bygger inte på resultat från den senaste tidens omfattande forskning.
Vi vet i dag att det är bra för hälsan att äta mycket frukt och grönt, och att det samtidigt är så att dessa livsmedel innehåller en stor mängd av just dessa försvarsämnen. Samtidigt finns det nya studier av effekter av bekämpningsmedel på människor som är oroande och väcker många frågor.
Bland annat handlar det om risk för inlärningssvårigheter hos barn till mödrar som på olika sätt exponerats för bekämpningsmedel (4).
Med dessa ord vill vi på EPOK samtidigt bjuda in vår korridor-kollega på en fika där vi kan fortsätta diskussionen.
Maria Wivstad, EPOK – Centrum för ekologisk produktion och konsumtion, SLU
Källor:
1 Ponisio L C et al. 2014. Diversification practices reduce organic to conventional yield gap. The Royal Society Proceedings B 282: 20141396.
2 Tuck et al. 2014. Land-use intensity and the effects of organic farming on biodiversity: a hierarchical meta-analysis. Journal of Applied Ecology 51, 746-755.
3 Cederberg C m.fl. 2011. Klimatavtryck av ekologiska jordbruksprodukter. SIK-rapport Nr 830.
4 Gray K and Lawler C 2011. Strength in Numbers: Three Separate Studies Link in Utero Organophosphate Pesticide Exposure and Cognitive Development. Environmental Health Perspectives 119 (8), A328-A329.