Låt oss sköta besöken!

Stadsmissionen måste få delta hela vägen när hemlösa ska slussas över till eget boende, skriver Margaretha Svensson Paras och Carola Matilainen.

Foto: Carola Matilainen.

Debatt2016-06-09 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Låt Uppsala Stadsmission göra hembesök hos människor som levt i hemlöshet. Redan i dag gör våra medarbetare besök i mindre utsträckning, men med mer resurser skulle vi kunna göra fler hembesök som på sikt skulle leda till färre återfall.

När en människa i hemlöshet får en lägenhet tilldelad av Uppsala kommun förväntas personen från dag ett att klara av allt själv. Det visar Uppsala Stadsmissions mångåriga erfarenhet där vi fortsatt att stödja människor även efter att de fått ett eget boende.

Majoriteten av dessa människor har levt som hemlösa i flera år innan de får en lägenhet och lider av komplexa svårigheter med oförmåga att strukturera vardagen. De behöver stöd med att få in dagliga rutiner. För att lyckas få in människor i samhället igen krävs individuellt stöd hela vägen. Vi anser att det i dag finns för lite av den varan.

I flera av våra verksamheter möter vi hemlösa människor dagligen. När någon blir vräkt eskorteras personen ofta till Mikaelsgården där det finns mat, värme samt möjlighet att ringa socialtjänst. Det går att räkna upp flera fall där människor lämnats i Mikaelsparken endast iförda nattskjorta och med ett par plastpåsar krampaktigt i handen. I plastpåsarna finns de enda ägodelar de har kvar.

Vår personal lär känna människor i hemlöshet från början. Här kan vi erbjuda trygghet och gemenskap samt stöd i kontakter med myndigheter. För en del blir vår personal den trygghet som de saknat under större delen av sitt liv.

Vi fortsätter också hjälpa hemlösa i mindre utsträckning även efter att de fått ett eget boende. Det är våra medarbetare som är med och tittar på lägenheten tillsammans med den hemlöse. Den stora dagen då den som är hemlös äntligen får nyckeln i handen till sitt nya boende är vi också med.

I dag kan vi se att många blir lämnade vind för våg i sina nya lägenheter. Det är olyckligt eftersom majoriteten av människor som levt i hemlöshet har svårt att klara av kraven som en egen bostad innebär. Flera blir sittande stirrande in i väggen. Andra öppnar inte sin post, eller så samlar de sopor och tidningar. Vi är med och handlar säng, stolar och bord till människor som helt saknar möbler så att de slipper sova på golvet. En som fick bostad för ett par år sedan saknade elektricitet under hela hösten utan att någon myndighet reagerade. När socialtjänsten sedan behövde göra ett hembesök, vägrar den boende att öppna dörren, eftersom den boende är livrädd för myndigheter. Det är människor som dessa som vår personal redan i dag hembesöker. När myndigheter inte släpps in, öppnas dörren för vår personal från Uppsala Stadsmission.

Uppsala kommun har tidigare meddelat att de till hösten ska införa ”Bostad först” i Uppsala. Det är mycket glädjande. Det är något vi har drivit i flera år!

Vi ställer oss däremot frågan: Hur ska detta ske? Uppsala Stadsmission har inte blivit tillfrågad om dialogmöte. Våra anställda har stor erfarenhet och kännedom om målgruppen och borde vara en självklar del i projektet. Både de med bostadssocialt kontrakt och de som kommer att få lägenhet via ”Bostad först” behöver stöd och hjälp i boendet. Hur ska kommunen nå de människor som inte öppnar dörren för dem?

Våra medarbetare får i dag samtal från handläggare som önskar att vi medverkar under hembesöken. Handläggaren får ersättning för dessa hembesök, något Uppsala Stadsmissions personal inte får. Det behövs en tänka-utanför-boxen-mentalitet. Om Uppsala Stadsmission får resurser för att sköta hembesök kommer fler hembesök verkligen att bli av. De människor som redan har förtroende för oss kommer öppna dörren och erbjudas individuellt stöd i vardagen. Fler återfall i hemlöshet skulle då kunna förhindras. Det skulle inte bara spara pengar utan också vara det mest mänskliga.

Vi uppmanar Uppsala kommun att sluta göra allt i egen regi. Bjud in Uppsala Stadsmission till samarbete. Vi vill se en nära dialog mellan oss och kommunen så att fler får en ärlig chans att klara sitt boende genom att få stöd under hela processen.

Margaretha Svensson Paras

Chef Uppsala Stadsmission

Carola Matilainen

Föreståndare Uppsala stadsmissions verksamhet Mikaelsgården

Läs mer om