I Uppsala finns ett uppskattat och väl fungerande aktivitetshus, Uppsala Klättercenter, med verksamhet för både tjejer och killar. Aktivitetshuset drivs i dag av en privat aktör på uppdrag av kommunen. Den rödgröna majoriteten i Uppsala kommun vill bli av med den privata aktören och själva, via kommunen, driva Aktivitetshuset. Därför försöker de hävda att verksamheten i dag inte är jämställd och deras lösning är att kommunen tar över driften.
Detta känns som ett mycket tveksamt försök till att exploatera en viktig fråga som jämställdhet för att sälja förlegad politik i modern förpackning.
Att bygga klätterväggar och driva aktivitetshus kan knappast anses vara en kommunal kärnverksamhet. Däremot finns det ett växande antal företag i Uppsala som specialiserat sig på olika idrotter som inte faller inom ramen för den vanliga idrottsrörelsens föreningsliv. Människorna som driver dessa företag är proffs på denna typ av verksamhet, vilket kommunen knappast kan anses vara. Det är därför befängt att tro att kommunen skulle kunna göra ett bättre jobb. Risken är snarare stor att verksamheten försämras.
Det rimliga för varje modernt tänkande politiker är att bejaka denna utveckling av företagande, och att när avtalet med den nuvarande entreprenören löper ut i mars göra en ny upphandling med ett breddat och bättre upphandlingsunderlag.
För närvarande har Uppsala kommun dessvärre en politisk ledning vars ledstjärna inte är modernt politiskt tänkande. Detta är särskilt tydligt i idrott- och fritidsnämnden där den rödgröna majoriteten, efter ett år av tystnad, i dagarna meddelat att man nu avser att driva verksamheten vidare i egen regi. Detta förklarar idrott- och fritidsnämndens ordförande Rickard Malmström (MP) med att det ger oss bättre förutsättningar att arbeta med jämställdhet. Han meddelar också att majoriteten avser att bredda den nuvarande verksamheten.
I sak har naturligtvis miljöpartisten Malmström helt fel.
Ingenting blir bättre när man stänger ute kunniga entreprenörer och företagare från en del av en fungerande marknad och i stället låter vänsterpolitiker gå in för att styra och ställa.
Majoritetens agerande är både juridiskt och moraliskt tveksamt då kommunen går in och agerar som aktör på en växande privat marknad. Erfarenheten när politiker försökt att driva verksamheter som gym, bad och hotell, oavsett om detta skett på kommersiell basis eller ej, är att det oftast blir både dyrare och sämre. Orsaken till detta är mycket enkel: entreprenörer är generellt bättre på att bygga och driva bland annat klätterväggar än vad miljöpartistiska och socialistiska kommunpolitiker är.
Den fråga som man med rätta kan ställa, givet majoritetens agerande i frågan om aktivitetshus, är vilka verksamheter som står på tur.
Om jämställdheten antas bli bättre av att politiker går in och tar över företag och verksamheter, vad hindrar då majoriteten från att ytterligare begränsa friskolor, privata alternativ inom äldreomsorgen, den sociala omsorgen eller näringslivet i stort? Argumentet att det skulle bli mer rättvist av att det ägs gemensamt och styrs av politiker andas 70-tal.
Moderaterna vill, tillsammans med våra vänner i alliansen, utveckla Aktivitetshusets verksamhet.
Detta skall naturligtvis ske genom en upphandling, med kvalitet och jämställdhet som två självklara krav, där skickliga företagare ges möjlighet att komma in med sin kunskap och erfarenhet.
Majoritetens agerande i idrotts- och fritidsnämnden är trött och dammig socialism i lite uppiggad förpackning genom sin hänvisning till den aktuella frågan om jämställdhet. Det var knappast detta som Marlene Burwick (S) och Socialdemokraterna gick till val på år 2014 och kring detta kommer det att bli politisk strid. Beskedet från den rödgröna majoriteten innebär att ideologiska frågor som rör småföretagande och kommunal kärnverksamhet kommer att debatteras fram till år 2018. Uppsala är värd en ledning som inte sviker.
Markus Lagerquist, 2:e vice ordförande (M), Idrott- och fritidsnämnden, Uppsala