Låt Stabby vara grönt!

Hur kan Kommunstyrelsen ha fattat ett så förhastat beslut som att bygga bostäder på stabbyslätten, frågar Ove Lundgren och Jan-Olof Snihs.

Del av Stabbyslätten. Beslutet att bygga bostäder här måste ha tillkommit under press, skriver företrädare för föreningen Grön Sköna Stabby.

Del av Stabbyslätten. Beslutet att bygga bostäder här måste ha tillkommit under press, skriver företrädare för föreningen Grön Sköna Stabby.

Foto: Staffan Claesson

Debatt2016-05-16 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunstyrelsen vill bebygga Stabbyslätten. Beslut därom togs den 11 maj 2016. Det är ett avsteg från kommunens principer och agerande, som hittills varit att skicka ut planer för framtidens Uppsala på remiss.

Efter Kommunstyrelsens beslut så uppkommer de naturliga frågorna:

Hur kan Kommunstyrelsen ta ett för så många genomgripande beslut så överraskande och snabbt utan vanligt remissförfarande, utan kontakter med dem som är berörda, med dem man vet är djupt engagerade i frågan, med dem som under årtionden argumenterat och kämpat för att få behålla området med dess öppna landskap, att inte ha diskuterat med Kåbo Golfklubb?

För det kan väl inte vara så att Kommunstyrelsen inte känner till eller informerats om allt som gjorts och argumenterats för under årtionden av enskilda och av föreningar som Gröna Sköna Stabby eller informerat sig om användningen av området av lärare och elever i skolor och förskolor, av patienter, handikappade, av motionärer, familjer med småbarn, pensionärer med flera. och heller inte förstått betydelsen av allt detta.

Nej, vi tror inte att det kan vara så

Det kan väl inte heller vara så att Kommunstyrelsen inte känner till eller informerats om områdets unika kvaliteter och deras betydelse för människans hälsa, trivsel och välbefinnande. Området i fråga är Stabbyskogen och det utanför liggande fältet, det öppna landskapet – en kombination, som är ovanlig och förmodligen oslagbar i en relativt platt miljö som Uppsala ligger i och utan närliggande sjö och som samtidigt ligger så nära stadens centrum., på promenadavstånd för väldigt många.

Nej, vi tror egentligen inte att det kan vara så heller.

Så vad tror vi?

Vi tror att det är ett förhastat beslut i en trängd situation med krav om fler bostäder och med trängd ekonomi. Vi kan citera kommunalrådet Erik Pelling (S) som i UNT 12 maj säger: ”Jag förstår de är besvikna, men de är inte överkörda. Däremot är det beklagligt att beslutet inte tagits tidigare”. Det senare håller vi med om givet att det ändå skulle tas ett sådant beslut. Och han fortsätter: ”Det här är ett långsiktigt och nödvändigt beslut taget för att sanera kommunens ekonomi”. Ja se, där satt det!

Hans vision om boendet på fältet formulerar han så här: ”Det handlar inte om att skövla skog och bygga hus på hus. Det ska bli ett attraktivt område och då är det viktigt att blanda bostäder, arbetsplatser och skolor med parker och grönområden”. Det vill säga vi ska få ett boende efter standardmodell med lite av varje som det är ordnat lite här och var i Uppsala. Attraktivt, ja efter omständigheterna. På samma sätt som det är ordnat inne i stan, i tätbebyggelse så gott det går och finns plats för. Parker med bänkar att sitta på för de äldre och för trötta föräldrar med småbarn och särskilda platser för barnens lekar. Utmärkt, nästan alltid det enda möjliga. Och det är fint, dessa oaser i den täta staden.

Och så är det i alla storstäder och i mindre skala även i mindre städer. Så det är inget konstigt med det, det är det enda vi kan erbjuda. Men vi kan längta ibland efter hur det kan vara eller har varit på landsbygden, med utrymmen för barns lekar och vistelse, för vuxna med vida områden med blandad skog och fält.

Men vi skulle vilja säga till vår Kommunstyrelse, det är ju sådan miljö vi har i Stabbyområdet och har haft och kämpat för i många år. Och nu tänker ni ta den ifrån oss. Och hur har ni resonerat? Ytterligare 500 barn eller vad det kan bli, som skall samsas i Stabbyskogen och på närliggande friytor med nuvarande barn från Eriksskolan, från förskolan, kanske några från Tiundaskolan och från Rickomberga och Luthagen. Eller ska de nya få egna plättar på slätten.

Det måste finnas andra bättre lösningar. Vi menar, tänk om, låt inte ekonomin styra sådana här viktiga frågor. Se långsiktigt, var rädd om det som finns, om områden som nu skänker så många den absoluta naturupplevelsen, de vackraste sommarkvällarna, de färgsprakande solnedgångarna, avkopplingen, lugnet, vilan, ensamhet och umgänge, allt inramat i skog och det öppna landskapet. En unik, magnifik, naturlig och nära klenod har Uppsala i Stabby med kultur, skog och det öppna landskapet, vidderna.

Vi, föreningen Gröna Sköna Stabby, inbjuder oss själva till sambete med kommunen.

Ove Lundgren

ordförande Föreningen Grön Sköna Stabby

Jan Olof Snihs

vice ordförande

Läs mer om