Innan du lägger din röst den 14 september glöm inte att fråga dig vad dina kommunpolitiker gjort för skolan. I kväll, 9 september, kommer lokala skolpolitiker att beskriva sin syn på aktuella skolfrågor vid en öppen debatt i Blåsenhus.
Vilket ansvar har Uppsala kommun tagit för lärarnas arbetsvillkor och löner? Vilket ansvar har de tagit för det kommunala avtalet HÖK12? Investerar kommunen i utbildning, med tydliga signaler att det ska vara utbildade lärare i alla ämnen, nu och i framtiden?
Har de insett allvaret i den lärarkris vi står inför, med en enorm lärarbrist, i vissa ämnen fullständigt katastrofal, och kraftfullt agerat för att mota den?
Vi i Lärarnas Riksförbund kämpar hårt för ett samlat nationellt ansvar för svensk skola, men det är fortfarande kommunpolitikerna som ansvarar för villkoren för genomförandet av undervisningen. Hur länge den ordningen ska bestå kan du avgöra genom att utkräva löften av dina politiker både på lokal och på nationell nivå.
I dag, på Skolans dag, presenterar Lärarnas Riksförbund i Uppsala en ny undersökning om vad lärarna tycker om det kommunala styret av skolan. Överväldigande nio av tio lärare i Uppsala kommun tycker att staten borde ta huvudansvaret för skolan. Åtta av tio anser att de skulle få bättre förutsättningar att bedriva god undervisning om staten fick huvudansvaret för skolan.
Detta är ett allvarligt underkännande, vad beror det på?
Medarbetarenkäten 2012 visade att lärarna är den yrkesgrupp i kommunen som upplevde den största arbetsbelastningen.
LR:s egna lokala enkät hösten 2013 visade att problemet med för hög arbetsbelastning kvarstår, i synnerhet i samband med nationella proven.
Även lärare i tidigare årskurser redovisade en pressad situation, bland annat beroende på svårigheter att få möjligheter till andhämtningspauser.
Resultatet av löneöversynerna de senaste åren har resulterat i bristande tillit till kommunens förmåga att skapa en accepterad löneprofil. Statistik via Saco lönesök visar att Uppsalalärarnas löneläge är cirka 1 900 kronor lägre än kollegornas i Stockholms län.
Lärarnas Riksförbund vill belysa problemen i svensk skola och arbeta fram lösningar genom att lyssna på dem som arbetar i skolan, de som står i klassrummen varje dag och vars uppdrag det är att se till att Sveriges barn och ungdomar uppnår kunskapsmålen – lärarna.
Lärarkåren har den tydligaste bilden av problemen som finns i skolan, och det är de tillsammans med eleverna som är nyckeln till förändring.
Lärarna menar det vore bättre om skolan fick ett nytt modernt statligt huvudmannaskap. Kommunerna kommer alltid att vara viktiga för skolas verksamhet, men finansieringen och styrningen behöver komma från centralt håll. Kommunskolan och de fristående skolorna behöver hjälp och stöd. Staten blir helt enkelt en nivå som kan ge en professionell styrning och ledning.
Vi som arbetar i skolan, och våra elever, finns kvar även efter valdagen den 14 september. Vi är i skolan på måndag morgon den 15 september och vi vill se resultat!
Hans Eric Lindahl, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Uppsala
Bo Jansson , ordförande Lärarnas Riksförbund