Psykisk ohälsa hos barn och unga ökar. Stress, sömnsvårigheter, oro, ångest, nedstämdhet och depression. Problemen växer och med dem väntetiderna. Utebliven hjälp kan få katastrofala följder. Snabb hjälp är avgörande för prognosen. För barn är detta samband extra tydligt.
Region Uppsala vill att det ska vara lätt för barn och unga att snabbt få rätt stöd när de mår psykiskt dåligt. Därför startade regionen den första mars en särskild mottagning på primärvårdsnivå för barn och unga med psykisk ohälsa genom att slå ihop tre olika mottagningar till Barn och ungdomshälsan.
Vi delar regionens ambition och målsättning att prioritera barns och ungas psykiska hälsa. Men vi anser inte att en specialistmottagning inom primärvården är lösningen på problemet. I stället anser vi att alla vårdcentraler måste ta sitt ansvar och dela på uppgiften. För att motverka väntetider och ökat lidande. Alla barn och unga bör ha en självklar plats på sin ordinarie vårdcentral även när det handlar om deras psykiska hälsa. I dag väljer flertalet vårdcentraler att hänvisa sina yngre patienter till andra mottagningar när det gäller psykisk hälsa, vilket saknar grund i vårt uppdrag som första linjens vårdgivare.
I Regionens regelbok står det under rubriken jämlik och jämställd vård att alla vårdcentraler ska ta emot alla medborgare, oavsett ålder. Så varför en “specialistmottagning” på samma vårdnivå?
För ett drygt år sedan bestämde vi på Ekeby Hälsocenter oss för att satsa extra på barn och unga med psykisk ohälsa. Vi informerade vårdcentraler, kommunens elevhälsa och andra mottagningar om vårt arbete och fick stort gehör. Barn, unga och deras föräldrar hänvisades till oss och fick snabbt tid hos två av våra psykologer.
Under året har vi hjälpt hundratals barn och familjer. Nu utökar vi arbetet. Psykologer och kuratorer på samtliga våra tre mottagningar i Uppsala tar nu emot barn och unga.
Behandlingen utgår oftast från kognitiv beteendeterapi, KBT. Vi erbjuder snabba tider, bedömer och behandlar. Vi kan oftast ge en bedömning inom tre dagar (enligt vårdgarantin), nästan alltid kan ett uppföljande besök erbjudas inom en till två veckor. Arbetssättet är i grunden detsamma som för vuxna patienter, men vi anpassar insatserna efter barnets ålder och mognadsgrad samt samarbetar med föräldrarna.
Hos oss är det vårdbehovet som styr antal besök. Med fokuserade insatser tidigt i förloppet räcker det ofta med två till fyra besök. Ibland blir det fler. Vetskapen om att man är välkommen tillbaka efter avslutad behandling skapar ofta känsla av kontinuitet och lugn hos patient och förälder. I den mån vi upptäcker att patienten behöver specialiserad vård remitteras hen till nästa vårdnivå, som ofta är BUP.
Många barn med psykisk ohälsa kommer inte sällan till vårdcentralen av annan orsak än psykisk ohälsa. Och många barn som söker för psykisk ohälsa behöver inte sällan andra insatser än psykologisk behandling. Då finns vårdcentralens dietister, fysioterapeuter, läkare och sjuksköterskor nära tillhands. Inga remisser. Inga onödiga väntetider. Kollegor från olika yrkesgrupper bildar ett team runt patienten, vilket främjar den helhetssyn som vi tror på.
De som behöver mer specialiserade insatser ska kunna få hjälp inom rimlig tid på nästa vårdnivå, exempelvis BUP. Gör vårdcentralerna sin del av jobbet – även för barnen – så avlastas specialistvården. Färre behöver vänta, lida och bli sämre.
Det är vårt ansvar att använda skattemedlen effektivt. Vi minimerar administration och fokuserar på mötet med patienten. Våra psykologer och kuratorer tar emot åtta patienter per dag. Halva arbetstiden till patienten är vår riktlinje. På så sätt hinner vi träffa många, vilket ökar tillgängligheten och minskar väntetiderna. Vi vet att prognosen nästan uteslutande definieras av hur fort patienten får behandling.
Vårdcentralernas roll som första linjens vård är inte ifrågasatt. De flesta är överens om att alla ska kunna få en första hjälp på vårdcentralen. Det bör även gälla barn och unga med psykisk ohälsa. Låt oss dela på ansvaret, inte remittera bort det. Tycker vi.