I Sveriges Apoteksförenings branschrapport från 2013 har kunders uppfattning om de svenska apoteken sammanställts. Där redovisas att andelen kunder som var nöjda med sitt senaste apoteksbesök uppgick till hela 95 procent. I motsats till vad S påstår vittnar detta om hög kundservice.
I en mätning av kundernas upplevelse av olika branscher från tidigare i år placerade sig apoteken främst i ledet. En gemensam lagersaldotjänst för alla apotek kommer lanseras under 2014 vilket är ett steg i ledet mot att ytterligare underlätta för kunden.
Alliansens omreglering av apoteksmarknaden har haft enormt stora positiva effekter för tillgängligheten. I slutet av 2013 fanns det 1 303 öppenvårdsapotek i Sverige vilket var 374 stycken fler apotek (+40 procent) jämfört med 2009 då omregleringen utfördes. Dessa nyetableringar har skett i allt från storstädernas centrum till orter på landsbygden där det tidigare inte fanns några apotek. Alliansregeringen har även infört ett särskilt glesbygdsstöd till de apotek som har problem med lönsamheten. Dessutom har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) fått i uppdrag att göra en översiktlig kartläggning av alternativa modeller för hur en säker tillgång till läkemedel i glesbygd ytterligare kan förbättras.
Tillgängligheten har även förbättrats kraftigt tack vare apotekens ökade genomsnittliga öppettider som idag uppgår till 53 timmar i veckan. Omsatt i antal ”gamla” apotek innebär detta en ytterligare ökning med drygt 330 apotek. Slutsatsen är att vid en jämförelse mellan 2013 och 2009 kan det noteras att den totala öppettiden ökat med 76 procent procent.
Trots denna uppgång har Sverige internationella sett fortfarande en relativ låg apotekstäthet. Idag går det 7 400 personer på ett apotek i Sverige, genomsnittet i övriga Europa är 4 000 invånare per apotek. Detta indikerar en potentiell grogrund för fler nya apotek de närmaste åren.
Enligt myndigheten Tillväxtanalys har idag 74 procent av befolkningen mindre än 5 minuter till närmaste apotek och 89 procent når det närmaste apoteket inom 10 minuters bilfärd. Andelen som har 20 minuter eller mer till sitt närmaste apotek har minskat sedan 2009. (S) påstår sig vilja ”säkra den geografiska tillgängligheten” – i ljuset av ovanstående är det tydligt att vår politik redan gjort detta.
Det finns i dag runt 15 000 varor som kan skrivas ut på recept. Precis som tidigare existerar inget lokalt lager som innefattar samtliga av dessa. Det skulle varken vara kostnadseffektivt eller etiskt försvarbart då vissa mer ovanliga läkemedel i sådana fall skulle tvingas kasseras ifall de inte sålts vid tiden för sista förbrukningsdatum. 24-timmarsregeln innebär dock att apoteken bör tillhandahålla ett efterfrågat läkemedel senast ett dygn efter att det efterfrågats. Idag expedierar apoteken ungefär 95 procent av alla recept när kunden kommer till sitt apotek vilket är likvärdigt med den nivå som rådde under monopoltiden.
Alliansregeringens genomförda reformer har lett till att en person som lider av exempelvis påtaglig huvudvärk en lördagskväll inte längre är förpassad till ett stängt apotek. Numera går det att köpa huvudvärkstabletter och andra receptfria läkemedel hos den lokala matbutiken på hörnet.
Konsekvensen av Alliansens politik är att det aldrig har varit lättare att få tag på den medicin man behöver än i dag.
Saila Quicklund (M) – Gruppledare socialutskottet
Ulf Berg (M) – Talesperson landsbygdsfrågor
Metin Ataseven (M) – Ledamot socialutskottet