För många låter det osannolikt att taxichaufförer kör våra äldre till vårdcentraler för löner på 27 kronor i timmen, eller att byggnadsarbetare bygger en skola till våra barn för 35 kronor i timmen. Tyvärr ser det ut så på många håll i Sverige idag.
Så får det inte gå till. Den 30 november kan de partier i riksdagen som säger sig stå upp för svenska arbetare och schyssta villkor rösta bort lönedumpningen och oschyssta villkor.
Varje år köper kommuner, landsting och staten varor och tjänster för över 600 miljarder kronor genom offentlig upphandling. Värdet av de varor och tjänster som det offentliga köper uppgår till 33 procent av de offentliga utgifterna. Det är med andra ord en betydande del av våra skattemedel. Våra gemensamma resurser ska användas på bästa möjliga sätt och användas effektivt för att utveckla servicen för människor.
I många kommuner och landsting används offentlig upphandling redan i dag som ett strategiskt verktyg. Man kan ställa krav på närproducerad skolmat, eller krav på att arbetslösa ska anställas vid byggen. Tyvärr ser det inte ut så överallt i vårt land, och upphandlingar görs i många fall utan att ta hänsyn till konsekvenserna. Resultatet är inte sällan ödesdigert för svensk arbetsmarknad.
Det finns yrkesgrupper som inte kan leva på sin lön, och där det offentliga har en stor del av ansvaret. När Sveriges Radio P4 undersökte taxibranschen fann de upphandlingar där taxichaufförer kör våra äldre och sjuka för 27 kronor i timmen.
Temat går igen i byggbranschen, där utländska underleverantörer konkurrerar ut andra byggbolag med löner på 35 kronor i timmen. Det värsta är att denna lönedumpning som snedvrider konkurrensen sker med våra egna skattepengar genom upphandlingar där inte tillräckliga krav ställs.
Det är hög tid att sätta stopp för möjligheten att vinna upphandlingar genom att betala ut för låga löner, ge dåliga arbetsvillkor eller ha en skadlig arbetsmiljö. I Sverige ska arbetstagare jobba under schyssta villkor.
Vi ser det som vår plikt att stå upp för de människor som får vårt land att fungera. Den socialdemokratiskt ledda regeringen och civilminister Ardalan Shekarabi har presenterat ett omfattande lagförslag för att se till att skattemedel inte används till lönedumpning och oschyssta villkor på svensk arbetsmarknad.
Regeringens förslag innebär ett nytt regelverk för offentlig upphandling, som säkerställer att kollektivavtalsenliga löner och villkor gäller när våra skattemedel används för att köpa varor och tjänster. Lagförslaget ligger nu på riksdagens bord, redo att klubbas igenom.
Det finns bara ett stort problem. Alliansen och Sverigedemokraterna vägrar rösta för lagen om schyssta löner och villkor. Löftet om att ”stå upp för svenska arbetare” visar sig nu inte vara värt något.
Konsekvensen av att Alliansen och Sverigedemokraterna röstar ner förslaget är att utländska utstationerade företag i exempelvis byggbranschen kommer få en konkurrensfördel jämfört med de svenska företag som har schyssta villkor för sina anställda.
Under alltför många år har byggnadsarbetare och taxichaufförer sett hur lönedumpning och oschyssta villkor snedvrider respektive bransch. Den som ger schyssta villkor och kollektivavtalsenlig lön riskerar att hamna efter. Så ska det inte vara.
I Sverige ska man kunna leva på sin lön. Vårt land ska inte vara ett land där oseriösa företag tar våra skattepengar och dumpar löner och utnyttjar svenska arbetare. Ambitionsnivån från vår sida kommer aldrig vara lägre än att svenska löner och villkor ska gälla för alla som jobbar i Sverige. Det är så vi bygger vårt land starkare och utvecklar den svenska modellen.
Sveriges riksdag har en chans att på riktigt ändra det här. Många partier i Sverige pratar om att stå upp för landets arbetare. Den 30 november har de en chans att visa om de verkligen menade det.
Agneta Gille
Riksdagsledamot Uppsala län (S)