Lös tågproblemet!

Att fortsätta lappa och laga för stunden duger inte, skriver Fredrik Annell Berger och Charlotta Boo, Företagarna Uppsala.

Försenade och inställda tåg drabbar resenärer mellan Uppsala och Stockholm på ett oacceptabelt sätt, skriver Fredrik Annell Berger och Charlotta Boo.

Försenade och inställda tåg drabbar resenärer mellan Uppsala och Stockholm på ett oacceptabelt sätt, skriver Fredrik Annell Berger och Charlotta Boo.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

DEBATT2015-04-12 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Företagarna i Uppsala är mycket kritiska och bekymrade över ständiga problem i tågtrafiken med förseningar och inställda tåg som följd.

Försenade och inställda tåg drabbar resenärer mellan Uppsala och Stockholm på ett oacceptabelt sätt. Förklaringarna och föreslagna åtgärder räcker inte på långa vägar till utan signalerar snarast en känsla av handlingsförlamning med allt mer uppfinningsrika ursäkter och anspelningar på kommande åtgärder.

Detta skapar irritation, frustration och kostar företagare och enskilda individer tid och pengar. Förtroendet för Trafikverket, SJ och andra som trafikerar sträckan är mycket litet och blir inte större.

Mälardalen och inte minst Uppsala borde ha norra Europas bästa lösning för tågpendlande och övrigt resande. En väl fungerande tågtrafik är en förutsättning för både företagande och annan verksamhet i regionen.

Stockholm-Uppsala regionen är en integrerad marknad med stor potential för tillväxt och utveckling. För att regionen ska kunna utvecklas fullt ut krävs ett fungerande transportsystem såväl på järnväg som på väg. Produkter måste kunna levereras med hög tillförlitlighet. Människor måste kunna ta sig till och från sina jobb, möten etcetera med utgångspunkt i tidtabeller och inte alltid behöva gardera sig för förseningar och inställda tåg.

En tågtrafik som håller avgångstider, som har hög kvalitet på själva resandet och skapar tillit och förtroende är nödvändigt för utvecklingen av Uppsala och övriga Mälardalen.

Det som sker nu och som pågått under många år riskerar att minska resandet och användandet av hela Mälardalens potential vad gäller företagens tillväxt och utveckling och därmed även sysselsättning. Företagares etableringar utgår från många olika aspekter. En mycket viktig faktor är möjligheten till transporter, såväl av personal som av varor.

Intresset av att bosätta sig och att driva företag utanför Stockholmsområdet minskar i takt med Trafikverkets och SJ: s oförmåga att lösa problemen och erbjuda förstklassig tågtrafik vad avser tidtabeller, komfort och service. Det får konsekvenser för orter utanför Stockholm som inte kan nyttja expansionspotentialen och förvärrar Stockholms problem med trängsel och bostadsbrist.

Allt fler väljer dessutom att ta bilen istället för tåget, vilket bland annat får miljömässiga konsekvenser.

Trafikverket har enligt egen utsago en mycket god bild av hur anläggningen mår och går men säger samtidigt att den är sliten.

Hur ska då problemet åtgärdas? Att fortsätta lappa och laga för stunden istället för att ta ett helhetsgrepp, är inte acceptabelt. Det är kortsiktigt och löser inga problem. Ett omfattande restaureringsarbete är nödvändigt, även om det kommer att ta lång tid.

Effekten av ett sådant restaureringsprojekt kommer inte att visa sig förrän arbetet är avslutat, vilket sannolikt kommer att ta lång tid. För att minimera problemen under denna tid, måste all modern teknik som finns användas. Som exempel kan nämnas e-pilot119, ett övervakningssystem som tagits fram av forskare vid Luleå tekniska universitet i samarbete med bland annat tågoperatörer. Systemet övervakar och flaggar upp för kommande problem och medför att slitage och fel kan upptäckas i ett tidigt skede och åtgärdas innan de skapar tågkaos.

Enligt uppgift vill forskarna testa detta system i Stockholmstrakten. Vi förordar att detta implementeras på sträckan Uppsala-Stockholm så fort som möjligt.

Fredrik Annell Berger, ordförande Företagarna Uppsala

Charlotta Boo, vice ordförande Företagarna Uppsala

Läs mer om