LUF och MUF vrider klockan bakåt

LUF:s och MUF:s recept på ökad utbildningskompetens är att göra det svårare för människor att utbilda sig. Det är irrationellt, skriver Sara Gille och Nils Dahlgren.

Sara Gille

Sara Gille

Foto: Fotograf saknas!

Debatt2016-12-09 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har pågått en livlig debatt den senaste tiden om synen på utbildning och CSN-lånen, en fråga som splittrar ungdomsförbunden. Företrädare från LUF och MUF har presenterat utbildningspolitiska förslag som skulle vrida tillbaka klockan och inte minst försämra förutsättningarna för landets studenter.

För SSU är utbildning, och rätten till utbildning, grunden för rättvisa och jämlika chanser för alla samhällets invånare.

LUF:s, och även MUF:s förslag skulle förstöra den modell vi haft som fungerat så effektivt att möjliggöra just denna ambition.

Deras argumentation att de i yrkeslivet inte ska behöva betala för de ungas utbildning är absurd och utgår från att Sverige skulle vara ett individualistiskt och slutet samhälle. När vi i själva verket med en stark medborgerlig tro på vår välfärdsstat, är solidariska och ser positivt på satsningar i olika reformer, såsom utbildning, men också äldreomsorg, sjukvård med mera, är en angelägenhet för oss alla och att vi alla kan ta till vara vid den. Att ändra om bidragsdelen till en större del lån förutsätter andra ekonomiska underlag för dem som vill studera. Den som är satt i skuld är inte fri, och LUF:s och MUF:s förslag hade lett till att enbart de med rika föräldrar skulle kunna vara fria, vilket skulle leda till ett alltmer cementerat klassamhälle.

Den statistik debattörerna från LUF och MUF lyfter, om brist i yrken som ingenjörer, lärare men också specialistsjuksköterskor ser vi också som ett problem.

Vi anser att deras recept på att råda bot på denna saknade utbildningskompetens, att göra det svårare och dyrare för människor att utbilda sig, är mycket märkligt och irrationellt.

SSU står i stället för allas rätt till att utbilda sig oavsett bakgrund och arbetar hårt för att det också ska vara en verklighet. Vi vill istället stärka denna grundläggande rätt och har förslag om utöka den nuvarande bidragsdelen, för att få fler att kunna studera och minska nuvarande och framtida studenters skulder. Vi ska vara stolta över vår inkluderande och avgiftsfria skolgång i Sverige som utjämnar klassklyftor och ökar förutsättningarna att studera. Den måste vi hålla vakt vid, inte ta för givet och alltid försvara när den blir ifrågasatt.

Sara Gille

styrelseledamot SSU Uppsala

Nils Dahlgren

utbildningspolitisk talesperson SSU Uppsala

Läs mer om