Lyssna på kritiken!

Alla barn och ungdomar som har ett annat modersmål än svenska måste få stöd till en fungerande två- eller flerspråkighet, skriver Christopher Lagerqvist, Unn Harsem och Martin Wisell.

Christopher Lagerqvist.

Christopher Lagerqvist.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Debatt2016-06-01 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Modersmålsundervisningen har blossat upp som en av vårens stora frågor inom utbildningsområdet. Trots en radikal skattehöjning på nära en krona, så tvingas verksamheterna inom välfärdens kärna till besparingar. Kritiken från forskare, experter och lärare är hård.

I dag på Utbildningsnämndens möte tar Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna gemensamt avstånd från den politiska majoritetens förslag. Vår utgångspunkt är att alla barn och ungdomar som har ett annat modersmål än svenska ska stödjas till fungerande två- eller flerspråkighet. Det ger fördelar för den enskilde eleven och för samhället i stort.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet föreslår en förändrad modersmålsorganisation (UNT 25/5). I retoriken heter det att ”främja barns möjlighet att utveckla sitt modersmål och sin kulturella identitet i förskolan”. I praktiken innebär det att anslaget till förskolornas modersmålsstöd försvinner från och med den 1 januari 2017. Förskolorna hänvisas till en generell ersättning för mottagande av nyanlända barn samt ett särskilt stöd.

I Uppsala berörs tre stora elevgrupper, som har behov av modersmålsstöd: (1) nyanlända, (2) två- och flerspråkiga samt (3) nationella minoriteter. Deras språkliga inlärning riskeras att försämras väsentligt då språket inte kan knytas till och användas i elevernas vardag.

Alliansen i Uppsala välkomnar fler pedagoger i förskolan som har med sig en bred palett av språk- och kulturkompetenser, men anser inte att ett ”konsultativt stöd” kan ersätta modersmålslärarnas kompetenser.

Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna vill genomföra en noggrannare konsekvensanalys av de tre elevgruppernas behov. Vi vill även ta fram konkreta och praktiskt förankrade åtgärder.

Vi hoppas att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har hört kritiken från forskarna, experterna och lärarna och kan tänka sig att stödja vårt förslag. Då kan skolans 0–19-perspektiv värnas!

Christopher Lagerqvist

2:e vice ordförande (M) utbildningsnämnden

Unn Harsem

Ledamot (C) utbildningsnämnden

Martin Wisell

Ledamot (KD) utbildningsnämnden

Läs mer om