Lyssna på medborgarna

Det finns starka skäl att bevara cykeltunneln på Fyrislundsgatan, skriver Mia Nordström, Simon Öhlmér och Stefan Hanna (alla C).

Cykeltunnel. Lyssna på medborgarna, skriver artikelförfattarna.

Cykeltunnel. Lyssna på medborgarna, skriver artikelförfattarna.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Debatt2016-09-05 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Östra Sala backe, en helt ny stadsdel växer nu fram i Uppsala. En stadsdel med höga hållbarhetsambitioner som ska länka ihop Årsta med Sala backe. Den barriär som tidigare bestod av en kraftledningsgata ska nu gifta ihop en ny stadsdel med två sedan länge etablerade.

För att skapa en stadsmiljö och flytta fram Årsta torg vill den rödgröna majoriteten bygga igen den befintliga tunneln mitt på Fyrislundsgatan för gående och cyklister. Kommunen har hävdat att tunneln känns osäker och att man inte bygger så i dag. Några ytterligare argument för borttagande av en fungerande och viktig trafiklänk avskild från bilar har inte presenterats till Gatu- och samhällsmiljönämnden.

I planprogrammet hävdas att ett bevarande av tunneln, byggd efter ny standard skulle skapa visuella och funktionella barriärer på det nya torget. Påstår man det utgår man inte ifrån rådande förutsättningar när man gestaltar det offentliga rummet utan begär att allt annat ska anpassas utifrån detta torg som ännu är varken antaget eller byggt.

Under den medborgardialog som förts i området 2013 framkom att cykeltunneln upplevs som positiv, särskilt av äldre. Tunneln kändes endast osäker nattetid på grund av dålig belysning, samt vintertid på grund av risk för ishalka. Båda dessa orosmoment går att åtgärda med jämförelsevis små finansiella medel. Det är många som använder tunneln och boende befarar nu att olyckorna kommer öka om den tas bort.

Boende i Årsta och Sala backe har nu startat en namninsamling för att ha tunneln kvar och Centerpartiet anser därför att kommunen behöver tänka klokare och framför allt lyssna på de Uppsalabor som mest berörs.

Centerpartiet anser att en fördjupad medborgardialog om befintlig tunnel som omfattas av etapp 2 ska genomföras så snart som möjligt. Alternativt gräver man fram den medborgardialog som redan har gjorts och tar fasta på det som årsta- och salabackeborna framförde då. De som rör sig i området ser nyttan med tunneln och om en majoritet av invånarna i Årsta och Sala backe vill ha den kvar så anser vi att kommunen bör vända och vrida på alla möjligheter att ändra detaljplanen för att bevara den.

Lokalinvånarna har aldrig önskat att tunneln ska tas bort, hur kan kommunen då vara så säker på att detta skulle vara den bästa lösningen? Ett nytt torg kan ändå byggas, även om det blir något mindre, och tunneln kan byggas om så att den är säker och känns tryggare för gående och cyklister.

Vi anser att de boende har starka argument för att bevara tunneln för att bibehålla framkomligheten för alla trafikanter. Framför allt för de äldre och barnens säkerhet. I skenet av att Fyrislunsgatan ska omvandlas till en stadsgata så minskas den ned från fyra till två filer för bilar, sänkt hastighet till 30 km/h, en egen kollektivtrafikfil i mitten och fyra nya trafikljus, så kommer framkomligheten självklart att försämras.För gående och cyklister blir väntetiden längre när de hänvisas till övergångsställen vid sidan av det nya stadsdelscentret i stället för att snabbt och enkelt ta sig från ena sidan till den andra genom en tunnel som redan finns.

För Östra Sala backe etapp 1 har en ny tunnel byggts. Det är en stor infrastrukturinvestering för oss invånare. Kommunen kan således lära av det bygget för en eventuell ombyggnation av befintlig tunnel i etapp 2, vilket är mer ekonomiskt än att först bygga igen och sedan behöva bygga en ny tunnel i samma område i framtiden. Det är inte omöjligt att behovet uppstår redan i etapp 3 och 4 av den planerade utvecklingen i området.

Centerpartiet anser att det är mycket viktigt att människor ska ha så stort inflytande över sitt närområdes utveckling som möjligt. Vi anser att demokratin behöver stärkas men då krävs även att kommunen tar sitt ansvar och lyssnar.

Mia Nordström

Andra vice ordförande Gatu- och samhällsmiljönämnden (C)

Simon Öhlmér

Ersättare Gatu- och samhällsmiljönämnden (C)

Stefan Hanna

Kommunalråd (C)

Läs mer om