Det är inte nog att understryka vikten av förebyggande insatser och hur nödvändigt detta arbete är. För att förhindra att människor hamnar i utanförskap så räcker det inte med att se individen här och nu, utan man måste kunna se det utifrån ett längre perspektiv. Nödlösningar kan därför aldrig ersätta det långsiktiga arbetet, utan ska som det låter endast vara nödlösningar.
Forskning visar på att av en årskull av barn så beräknas 287 av 2239 personer hamna i ett mer eller mindre permanent utanförskap som präglas av arbetslöshet, sjukdom eller missbruk.
Anders A Aronsson skriver på debattsidan den 19 juni att Socialnämnden för barn och unga (SBN) har förstärkt det förebyggande arbetet, vilket förvisso kan stämma. Det som inte kommer fram i artikeln är att Vård och bildning (V&B) samtidigt beslutar sig för att dra ner på verksamhet som driver förebyggande arbete.
Någonstans har det uppenbarligen gått fel, när Vård och bildning trots uppdrag från SBN väljer att skära ner på verksamhet som jobbar just med förebyggande insatser, såsom råd och stöd. Att 80 stycken socialarbetare manifesterar under kommunfullmäktiges senaste sammanträde för att de fått besked om att kommunen ska dra ner på 25 procent av verksamheten är bevis för detta.
Arbetsbelastningen för socialarbetare är tuff som den är. Att då dra ner på verksamheten kommer inte att göra det bättre för dem. Om felet ligger hos den ena eller andra nämnden är utan betydelse i slutändan för den enskilde. Det är dags för den borgliga majoriteten att ta ansvar och stå för sin politik.
En sak är klar och det är att Alliansen i sin budget inte prioriterar det sociala arbetet. Vi socialdemokrater var tydliga på den punkten och valde därför avsätta mer pengar till socialt arbete och förebyggande insatser.
Rahima Ortac
kommunfullmäktigeledamot och ersättare i SBN (S)