För det första påstår Forsberg att vindkraften svarar för 4–5 procent av vår elförsörjning. Det är inte sant. När vi nu har fått aktuell statistik för 2014 ser vi att det i verkligheten är 8 procent.
För det andra påstår Forsberg att ny vindkraft kostar cirka 70 öre per kilowattimme. Det är inte sant. Kostnadsnivån är nu under 50 öre per kilowattimme.
För det tredje undrar Forsberg hur ny vindkraft kan konkurrera prismässigt med befintlig kärnkraft. Det är inget jag påstått är möjligt. Befintliga anläggningar har ett självklart försteg. Vill vi skapa ett hållbart energisystem behövs därför elcertifikaten.
För det fjärde är inte Tyskland MP:s föregångsland i allt, så som Forsberg menar. Men den snabba utbyggnaden av förnybar elproduktion som gjorts i Tyskland är imponerande och är också något som vi i Sverige nu kan dra nytta av i form av att framförallt priset på solceller sjunkit snabbt.
Men också påståendet att brunkolsanvändningen och utsläppen ökar i Tyskland är helt felaktigt. Utsläppen 2014 är på den lägsta nivån sedan 1990, och de fossila kraftslagen minskar snabbast av alla.
49 fossilkraftverk med en total effekt på 7 900 megawatt har ansökt om att få stänga de kommande åren.
För det femte vill inte Miljöpartiet ersätta nuvarande import av ryskt uran med import av rysk naturgas. Miljöpartiet har konsekvent varit motståndare till den naturgasledning över svenskt territorialutrymme som alliansregeringen godkänt.
För det sjätte stämmer det att Kina har stora utmaningar i form av fossil elproduktion. Men samtidigt är Kina redan en motor i utvecklingen av förnybar energi, och står sedan några år tillbaka för den i absoluta termer största tillverkningen av vind- och solkraft i hela världen.
Avslutningsvis: det är de som hävdar att det inte går att bygga ut vindkraften i Sverige som har bevisbördan. Danmark har i dag 39 procent vindkraft, Skottland 30 procent, Portugal 27 procent? Genomsnittet i EU är 9 procent, enligt EWEA. Varför ska Sverige vara sämre än genomsnittet i EU?
Det är utomordentligt bra att en bred energipolitisk debatt förs. Men debatten måste utgå från faktiska förhållanden, och därför rekommenderas Karl-Erik Forsberg att först ta reda på fakta!
Niclas Malmberg, riksdagsledamot (MP)