REPLIK
I en debattartikel (UNT 26/5) skriver Uppsala Stadsmission att det krävs bättre samverkan mellan olika aktörer för att stötta våldsutsatta kvinnor och barn. Jag delar uppfattningen att ett gott samarbete mellan polis, socialtjänst och det civila samhället är en förutsättning för att hantera sociala problem i samhället, inte minst våld i nära relationer. Kommunen strävar alltid efter samverkan med de som har professionell kunskap och kompetens för att vi tillsammans ska kunna åstadkomma förändring.
Däremot delar jag inte uppfattningen att vår samverkan är bristfällig. Den samverkan mellan Stadsmissionen och socialnämnden som vi har sedan många år fungerar enligt mig på ett bra sätt. Socialnämnden tecknade 2018 en överenskommelse om ett treårigt partnerskap, ett så kallat IOP, med Uppsala Stadsmission. Överenskommelsen omfattar Mikaelsgården och Kvinnobyrån, en verksamhet för våldsutsatta kvinnor som är en mycket viktig pusselbit i arbetet med våldsutsatta kvinnor.
Utöver detta har kommunen stärkt sin relation med andra ideella organisationer genom föreningsbidrag till Uppsala kvinnojour, Uppsala tjej- och transjour, Mottagningen mot våld i nära relationer i Uppsala (MVU) och Diakonistiftelsen Samariterhemmet för en samtalsmottagning för äldre som är våldsutsatta. Dessutom har nämnden även ingått ett IOP med TRIS, Tjejers rätt i samhället.
Uppsala Stadsmission tycker att frågan om mäns våld mot kvinnor borde prioriteras politiskt. Jag instämmer i det och det görs redan. Socialnämnden fattade så sent som den 27 maj beslut om att stärka stödet till utsatta kvinnor och barn. Från politikens sida finns alltså både vilja och resurser. Uppsala Stadsmission gör ett fantastiskt arbete för Uppsalas våldsutsatta kvinnor som vi från kommunens sida vill fortsätta stödja. Vi värdesätter verkligen vårt samarbete, och hoppas på god dialog även fortsättningsvis.