Märklig nejsägarpolitik

Centerpartiet motarbetar numera samma sorts miljösatsningar som de själva berömmer sig för. Bättre vore om alla ansträngde sig för ett konstruktivt samarbete, skriver Paul Eskilsson och Trond Svendsen (bilden) i replik till Stefan Hanna och Göran Bengtsson.

Foto: Dan Pettersson

Debatt2016-12-02 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige och Uppsala kommun står inför stora utmaningar. Människor på flykt ska få en fristad, våra barn behöver bostäder och världens klimat står på spel. Uppsalas motto – ”Välkommen hit, välkommen hem” – är en slogan som förpliktigar. Hur gör vi plats för alla som vill bo och verka här, utan att öka vår miljöbelastning ytterligare?

Fokus i nuvarande majoritetens stadsplanearbete går ut på att tydligt klargöra vilka områden som ska sparas och vilka som skall bebyggas i vår snabbt växande stad. Att skapa naturreservat är ett utmärkt sätt att markera att vi vill bevara ett område för framtiden, utom räckhåll för snabba politiska växlingar.

Det är med förvåning som vi läser Stefan Hannas (UNT 6/11) och Göran Bengtssons (UNT 8/11) svar på vår artikel (UNT 17/10) om hur vi bygger framtidens smarta stad i Uppsala. Kritiken från Stefan Hanna är märklig. Att lyfta en viktig samhällsfråga innebär naturligtvis inte att man därför ignorerar andra viktiga frågor. Den majoritet som Miljöpartiet är en del av i Uppsala satsar just nu stora resurser i planerna på hela Uppsala kommun.

Vi tar till exempel fram en plan för centrumutveckling i Storvreta, med sikte på nytt torg och ny bebyggelse för handel och bostadsändamål. Vi arbetar också intensivt med ett landsbygdsprogram, som snart kommer att antas av kommunstyrelsen och som ska ge direktiv för hur kransorterna ska utvecklas. Diskussionen om den täta, klimatsmarta blandstaden kan tyckas storstadsinriktad, men fungerar precis lika bra i mindre samhällen. Även invånarna i våra kransorter förtjänar arbetsplatser nära bostaden, gåvänliga gator, fullgod kollektivtrafik och bra förutsättningar för cykel.

Vi noterar vidare att de cykelsatsningar som Stefan Hanna och Centerpartiet var med om att driva fram under förra mandatperioden nu skiftat till en märklig nejsägarpolitik från Centerpartiets sida. När vi nu satsar vidare på fler cykelleder, bättre gatubeläggningar med fler viktiga åtgärder så hittar vi allt oftare Centerpartiet på motståndarsidan.

Att Centerpartiet attackerar oss när vi skyddar fler värdefulla naturmiljöer, samtidigt som de berömmer sig av att ha stärkt naturskyddet av Årike Fyris, är motsägelsefullt. Vi välkomnar ett vidare samarbete med Centerpartiet i Uppsala, där vi fokuserar konstruktivt på gemensamma intressen istället för konstruerade motsättningar.

Göran Bengtsson har rätt i att det är svårt att entydigt bevisa orsakssamband mellan faktorer i stadsbyggandet. Det problemet är vanligt i allt vetenskapligt arbete; verkligheten är ofta mer komplex än vad som enkelt kan uttryckas i vetenskapliga modeller.

Den forskning som Göran Bengtsson hänvisar till konstaterar inte att sambandet mellan låg energiförbrukning och tät bebyggelse inte finns, utan bara att sambanden inte är entydiga, och att fler faktorer påverkar resultaten. Att människor som har högre inkomster förbrukar mer resurser, liksom att de med högre socialt kapital är mer aktiva i civilsamhället förvånar ingen.

UN Habitat har dock bra på fötterna när de tagit fram sina rekommendationer för ett hållbart stadsbyggande. I The Economics of Urban Form konstaterar organisationen att tät bebyggelse ger den bästa balansen mellan låga transport- och infrastrukturkostnader, låg miljöpåverkan och hög möjlighet till ekonomisk utveckling.

UN Habitat är inte ensamma: FNs klimatpanel, Världsbanken, Världshälsoorganisationen, Världsnaturfonden, Greenpeace, World Resources Institute, American Planning Association, Sierra Club, Sveriges arkitekter och Naturskyddsföreningen är några av alla dem som uttalat sig emot stadsutglesning och för en ökad täthet.

Miljöpartiet de gröna i Uppsala arbetar på flera fronter för att skapa en hållbar samhällsutveckling i hela vår kommun. Att bygga tätare och därmed få ner det ekologiska fotavtrycket är en viktig första förutsättning. Vi behöver också bra möjligheter till gång och cykel, bättre kollektivtrafik och nya spårvägar, fyrspår till Stockholm, nya hyresrätter, centrumbebyggelse i kransorterna, skydd för värdefulla naturområden och säkerställd tillgång till rekreationsområden.

Att ha ett hem är en mänsklig rättighet. Alla som vill måste kunna få plats i vår stad. Alternativet att inte bygga finns inte. Då kan vi antingen fortsätta med det samhällsexperiment som vi gjort under större delen av 1900-talet, genom att sprida ut staden och bygga ny förortsbebyggelse längre och längre ut. En sådan utveckling skulle tvinga oss att offra mer av Uppsalaslättens åkermark, bygga fler vägar, kräva stora investeringar och ge ett ständigt ökande transportarbete.

Eller så följer vi den gröna, medvetna utveckling som allt fler städer börjar tillämpa i sin planering; en planering som utgår från hur vi byggde våra städer innan den billiga oljan: städer som var kompakta, gångvänliga och funktionsblandade, städer som dessutom gav utrymme till natur och biologisk mångfald.

Paul Eskilsson

Uppsalahems styrelse (MP)

Trond Svendsen

Vice ordförande, Plan- och byggnadsnämnden (MP)

LÄS OCKSÅ: Vi bygger en smart stad

LÄS OCKSÅ: Uppsala är inte en stad

Läs mer om