Mer sjukvård i småstad, förort och tätort

Vi vill föra vården närmare människorna, skriver Nyamko Sabuni och Lina Nordquist.

Vi vill att engagerade professionella enklare ska kunna starta och driva småskalig vård, stöd och omsorg över hela landet, skriver Nyamko Sabuni och Lina Nordquist.

Vi vill att engagerade professionella enklare ska kunna starta och driva småskalig vård, stöd och omsorg över hela landet, skriver Nyamko Sabuni och Lina Nordquist.

Foto: Pressbild

Debatt2021-10-16 04:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svensk hälso- och sjukvårds medicinska resultat och vårdkvalitet ligger i världstoppen när vi väl får vård, men vården är för svår att nå i dag och ofta för långt bort. En del vård kan inte bedrivas på särskilt många ställen i ett litet land, men mycket vård skulle kunna komma betydligt närmare människorna. Vi vill byta fokus från byråkrati och sjukhusbyggnader till att hälso- och sjukvården i hela landet ska prioritera mänskliga möten mellan vårdutbildade yrkespersoner och patient. Här är tre av våra förslag för att ge mer vård där vården behövs.

För det första vill vi att människor i städer, i tätort, i förort och på landsbygd ska lita på att få personlig vård. Mångfald och valfrihet i vården är viktiga, men idag gynnas storskalighet. Det försvårar för patienter som föredrar det småskaliga och mänskliga mötet. Det drabbar legitimerad personal som vill skapa god vård på nya sätt eller som vill bo på landsbygd men i dag tvingas pendla. Framför allt har storskaligheten lett till att det finns för lite vård utanför stora städer. Företagartröskeln måste bli lägre där det idag är svårt att få vård. 

Vi vill att engagerade professionella enklare ska kunna starta och driva småskalig vård, stöd och omsorg över hela landet. Därför föreslår vi en ny vårdvalsform för småskalig vård som underlättar för legitimerade yrkespersoner som vill driva personligt utformad vård utan att behöva bli storföretagare med många anställda. Vårt förslag innebär att exempelvis äldre läkare som vill arbeta deltid ska kunna ha ensampraktik på mindre orter och att erfarna sjukvårdspersonal kan bli entreprenörer, starta i liten skala och sedan skala upp. Småskaliga vårdval ska kunna finnas parallellt med de traditionella vårdvalen i en och samma region.

Vårt andra förslag handlar om att göra vården mer mobil över hela landet. Modern hälso- och sjukvård måste inte ske i stora sjukhusbyggnader. Liberalerna arbetar för mer vård på mindre orter över hela Sverige och mer vård hemma hos patienter. Det minskar smittrisken och ger patienter med svåra sjukdomar en enklare vardag.

Mobil vård ger nära, trygg vård med enkla kontaktvägar. Vi vill stötta skapandet av fler mobila team i Sverige, inom många typer av vård. Dessa team kan innebära tandvård, primärvård med samtidig biståndsbedömning, hörapparatutprovning, vanliga vårdcentralsbesök hemma, psykiatri, mobil äldreakut, akutröntgen och mycket annat.

Vår tredje förändring tar specialistvård nära människor även på mindre orter. Vårdval med flera olika lokala vårdgivare är inte lämpligt inom alla vårdområden och inte heller alltid möjligt i alla delar av Sverige eller en viss region. Liberalerna vill att fler människor i landet ändå ska kunna få bokade besök hos ortoped, hjärtspecialist, diabetesläkare, kurator eller barnpsykolog nära hemmet. Därför vill vi införa ”mottagningshotell” där olika former av specialistvård enligt ett rullande schema kommer närmare patienterna i små orter och på landsbygden. Vår tanke är ge vårdens yrkespersoner möjlighet att utforma strukturer där vård någon gång per månad kommer närmare de patienter som mest behöver det. Detta betyder mycket för en tillgänglig vård också utanför större städer. Vi vill också ge goda möjligheter till specialisering inom glesbygdssjukvård för yrkesgrupper från undersköterska till läkare.

Våra förslag gör livet och vardagen enklare för patienter, för anhöriga och för den som väljer ett sjukvårdsyrke. Det är vårt löfte att arbeta för vård närmare oss människor, när vi behöver den. Oavsett var i landet vi bor.