Mer valfrihet i vården

Vi vill kommande år gå vidare så att fler kan välja den vård som passar just dem bäst, skriver Erik Weiman (bilden) med flera.

Erik Weiman

Erik Weiman

Foto: Sven-Olof Ahlgren

DEBATT2014-06-17 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Konflikten inom sjukvården står mellan dem som vill låta patienterna vara med och bestämma och dem som tycker att valfrihet är ett allvarligt hot mot vårdens utveckling. Alliansen har alltid stått och kommer alltid att stå på patienternas sida i denna konflikt. Därför vill vi de kommande fyra åren fortsätta med den politik som gjort att valfriheten, kvaliteten och tillgängligheten i vården förbättrats. Mot detta står de rödgröna partierna som gemensamt är oroliga och kritiska när patienter får ökad makt och valfrihet.

Under de gångna åtta åren har vi sett hur patienter i vårt län har fått alltmer att säga till om. Den som söker vård är inte längre någon som tacksamt ska ta emot den vård som landstinget erbjuder.

Vårdval Uppsala län gör att alla i dag väljer sin husläkare inom en stor del av öppenvården. Undersökningar visar att medborgarna gillar valfrihet och nationella patientenkäten visar att vi i dag har landets näst nöjdaste primärvårdspatienter.
Vi har infört valfrihet inom delar av den specialiserade vården och vill kommande år gå vidare så att fler kan välja den vård som passar just dem bäst.
De rödgröna har bekämpat denna utveckling och varit emot i stort sett alla valfrihetsreformer som alliansen genomfört. Socialdemokraten Vivianne Macdisi har till och med gått så långt att hon kallat vårdvalet för ”det största hotet mot svensk sjukvård”.

Politik är på riktigt. Utan alternativ hade patientinflytandet varit mindre och tusentals människor i vårt län hade inte kunnat göra ett aktivt val och byta vårdcentral, gynekolog eller hörcentral.

Anställda inom vården hade än i dag haft en enda arbetsgivare att välja mellan och nya företag inom hälso- och sjukvården hade inte vuxit fram. Människor med idéer om hur de vill bygga upp en egen verksamhet hade inte kunnat förverkliga sina drömmar. En sådan politik hade gjort vårt län sämre att leva i för dem som behöver vård.

Landstingsfullmäktige har nu debatterat partiernas alternativ till budget. Alliansen står bakom sin nionde gemensamma budget och vi prioriterar tydligt hälso- och sjukvården. Vi ökar resurserna till hälso- och sjukvård med över fem procent, eller 380 miljoner kronor, nästa år. Det är en satsning på ökad tillgänglighet, högre medicinsk kvalitet och förbättrat omhändertagande i hela vårdkedjan.

Vi prioriterar medarbetarna i vården. De flesta medarbetare i landstinget trivs och gillar att gå till jobbet, men de vill ha bättre löner och arbetsmiljö. Därför gör vi nästa år en satsning på 30 miljoner för att få en bättre lönebildning.

Vi prioriterar god arbetsmiljö och investeringar i framtidens sjukvård. Därför bygger vi framtidens Akademiska utan att behöva låna en krona. Kommande treårsperiod investerar vi 3,9 miljarder i nya vårdlokaler för att anpassa vården efter morgondagens krav. Vi investerar mest av alla landsting per invånare.
Vi prioriterar forskning och utveckling. För första gången tar vi fram en forskningsbudget som tydliggör att landstinget satsar nära 200 miljoner per år i patientnära forskning.

Vi kan göra dessa satsningar för att vi tagit ansvar för ekonomin och för att alliansen har en gemensam värdegrund.

Alternativet till alliansen är spretigt och otydligt. Oppositionen har svårt att samla sig till ett gemensamt alternativ. S och MP säger sig vilja prioritera vården men för att lyckas med detta låtsas de att de skulle ha högre statsbidrag efter valet i september.

Det är inte ett seriöst sätt att göra budget på, och det gör det svårare för väljarna att göra ett informerat val till landstinget. V är i alla fall ärliga och säger, som de oftast gör, att de vill höja skatten.

Den stora skiljelinjen mellan alliansen och de rödgröna partierna är synen på patienten. De rödgröna oroas över en utveckling där patienten står i centrum och där valfriheten i vården ökar. Alliansen tror att människor vill ha möjlighet att välja och vill därför steg för steg fortsätta den utveckling som gett invånare i vårt län mer att säga till om. Utifrån lite olika utgångspunkter står fyra partier enade och beredda att fortsatt ta ansvar för vården och kollektivtrafiken i vårt län. Mot detta står de rödgröna, som är eniga om att patienterna ska få mindre att säga till om. För dem som inte vill vrida klockan tillbaka borde valet inte vara svårt.

Erik Weiman (M) Lina Palm Nordquist (FP) Johan Örjes (C) Anna-Karin Klomp (KD) Nina Lagh (M), landstingsråd för alliansen

DEBATT

Läs mer om