Regeringen håller nu på att slå samman flera landsting och regioner. Frågan har tillägnats en hel del uppmärksamhet i lokala medier. Oftast har det handlat om ”med vilka” och inte ”om” vi ska bli en storregion.
Denna ordning är inte särskilt genomtänkt. Först måste det finnas goda skäl till att ändra nuvarande ordning.
Är det fördelaktigt att bli större? Det är den frågan som måste besvaras innan man ens börjar överväga förslag om hur man kan sammanfoga dessa landsting och regioner i olika konstellationer.
I det förslag som presenterades i början av mars ska landstinget i Uppsala län slås samman med Dalarna, Gävleborg, Södermanland, Västmanland, Örebro och kanske även Värmland. Detta skulle innebära att befolkningen i denna nya superregion kommer att uppgå till minst 1,7 miljoner. Beslutsvägen från problem till åtgärd i vårt landsting är redan i dag lång. Hur en flerfaldigt större organisation ska kunna göra detta lättare är en fråga som ännu saknar svar.
Akademiska sjukhuset är vårt universitetssjukhus som vi är stolta över. I vårt landsting råder enighet om att Akademiska även fortsättningsvis ska vara i framkant och sälja vård i miljardbelopp till andra landsting. Detta är självklarheter här i vårt eget län.
Blotta tanken på att Uppsala inte skulle vara huvudort och att vårt landsting skulle komma att sakna avgörande inflytande över den frågan i en större region förskräcker.
Vi är 350 000 länsinvånare i dagsläget, men vad man tycker i de andra länen kan bli något som vi får anpassa oss efter. Det går inte att utesluta att till exempel Örebro län förhandlar till sig investeringarna i den nya regionen för att samla merparten av regionens högspecialiserade vård hos sig.
Vad kan vi räkna med för utfall, när förslag om rationaliseringar dyker upp som exempelvis att flytta stora delar av verksamheten vid lasarettet i Enköping till Västerås, eller att vårdcentralerna läggs ned i Bälinge, Skutskär eller Storvreta? Möjligheten till folkligt inflytande minskar enormt med en storregion.
En storregion har inslag av ovanifrånperspektiv utan demokratisk legitimitet, där ansvariga politiker och tjänstemän kommer allt längre ifrån gemene man.
Företrädare från olika partier har nu i flera veckor vurmat för att möjligheterna blir mycket större i en storregion. Detta trots att flera av dessa partier tidigare avvisat tanken på storregioner. Det talas om att regionerna i Sverige skulle ha mer liknande storlek avseende befolkning, men vad fördelen för den enskilde medborgaren skulle vara med detta framgår däremot inte. En del har hävdat att den höga kostnadsutvecklingen kan brytas med storregioner, men det är endast vagt önsketänkande.
Det jämfört med vårt landsting flera gånger större Stockholms läns landsting har trots allt en högre skattesats än vad vi har i vårt län. Kostnadsutvecklingen hänger främst samman med att vårdbehoven ökar.
Det enda argumentet som är bortom floskler är att en storregion lättare kan söka strukturmedelsstöd från EU.
Denna fördel får dock anses vara blygsam, då vi ändå klarar att söka medel genom regionförbund eller andra samverkanslösningar på frivillig basis.
I kommunallagen kan man i dag från folket kräva folkomröstningar. Man måste samla minst tio procent av de röstberättigade i länet för att frågan ska lyftas i landstingsfullmäktige. I dag krävs cirka 28 000 namnunderskrifter för att kräva en folkomröstning, om exempelvis lasarettet i Enköping ska flytta stora delar av sin verksamhet till Västerås. Det är en svår uppgift att lyckas med, men i den nya storregionen kommer det att krävas ungefär 130 000 underskrifter – något som i det närmaste är omöjligt att lyckas med.
Möjligen är det just frågan om folkligt inflytande som detta utmynnar i. Vad har man för syn på detta?
Sverigedemokraterna anser att demokrati och folklig förankring är mycket viktigt. I grunden är det endast detta som denna fråga handlar om, nämligen hur enkelt det ska vara att utöva demokratin.
Vi sverigedemokrater är djupt bekymrade över hur lätt de andra partierna tar på denna aspekt. För oss är det självklart att folket måste tillfrågas när grunden för hur de kan utöva sitt inflyttande fundamentalt förändras. Det är den enda rimliga ordningen, och med anledning av detta kommer SD att lämna in en motion för att landstinget i Uppsala län ska hålla en folkomröstning om huruvida vi ska bli en del av en storregion eller inte.
Simon Alm (SD), landstingsråd i Uppsala län