Mindre innovation?

Vilka innovationsprojekt vill Moderaterna ta bort i Uppsala för att ­finansiera sina skattesänkningar? frågar Marlene Burwick och Agneta Gille.

Marlene Burwick

Marlene Burwick

Foto: Nina Leijonhufvud

DEBATT2015-11-19 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna vill i sin budgetmotion skära ner det statliga stödet till svensk innovation och nyföretagande med över 400 miljoner för att finansiera skattesänkningar.

I Uppsalas kunskapsintensiva branscher finns det många ­företag som kommer att drabbas av nedskärningen.

Uppsala är en kunskapsstad. Här finns två universitet och en stark kunskapsintensiv sektor som attraherar många nya innovativa företag inom bland annat life-science och IT. Många av våra lokala företag i denna sektor ligger långt fram i den globala konkurrensen och expanderar kontinuerligt och skapar ännu fler jobb.

Sverige har tappat i konkurrenskraft.

Från 2006 till 2014 har Sverige fallit från tredje- till tiondeplats i World Economic Forums rankning i länders konkurrenskraft.

Hur vi och de andra partierna i riksdagen svarar mot denna utveckling syns tydligt i de olika budgetförslagen. Regeringen har presenterat en budget med stora investeringar i skola, jobb och bostäder, men också viktiga näringslivspolitiska investeringar för stärkt innovation och export.

Moderaterna väljer i stället en väg som visat sig fungera dåligt – skattesänkningar finansierade av nedskärningar.

Vi har tittat närmare på de nedskärningar som Moderaterna vill genomföra för att få råd med sina skattesänkningar. Förutom att skära ner på resurser till höjda lärarlöner, ökat bostadsbyggande och fler jobb så är det anmärkningsvärt att Moderaterna också vill skära 400 miljoner kronor på insatser som främjar nyföretagande, innovation och export.

En stad som Uppsala med en framstående kunskapsintensiv sektor skulle drabbas av den nedskärning på nyföretagande, innovation och export som Moderaterna föreslår.

Almi och Vinnova är två myndigheter som skulle få mindre anslag i nedskärningspaketet. De två myndigheterna ger strategiskt innovationsstöd, rådgivning och uppstartslån till flertalet av de företag och projekt som finns och anställer arbetskraft i Uppsala. Nu riskerar det stödet att försvinna.

Bland de större aktörerna i Uppsala finns projekt som jobbar för att förbättra och förenkla steget att lyfta en idé från laboratoriet i akademin och placera det i en affärsmodell, bland annat genom inkubatorsprogram.

Det är ett initiativ som skapat riktiga jobb i Uppsala. Nu riskerar det att stoppas.

Det finns även en mängd mindre aktörer vars tillgång till professionell rådgivning är avgörande för företagets utveckling. Flertalet av Uppsalas Life Science-företag – som gemensamt anställer 5 000 personer i Uppsala – har varit beroende av stöd i uppstartsfasen innan företaget kan stå på egna ben. Den nedskärning som Moderaterna nu föreslår skulle få allvarliga konsekvenser på Life Science-sektorns fortsatta tillväxt i Uppsala.

Att skära ner på det som bygger Sverige starkt för att finansiera skattesänkningar är ingen långsiktigt hållbar lösning.

För att Sverige också i framtiden ska stå starkt i den globala konkurrensen behöver vi fortsätta att satsa på innovationsdrivna företag. Frågan som vi och många andra ställer sig är: Vilka projekt är det Moderaterna vill ta bort i Uppsala?

Marlene Burwick, kommunstyrelsens ordförande (S)

Agneta Gille, riksdagsledamot (S)

Statligt stöd

Läs mer om