Missförståndens debatt

En besparing på 15 miljoner innebär en 25 procent neddragning av hela Råd & stöds verksamhet. Att peka ut yrkeskåren inom Råd & stöd som ineffektiv är djupt kränkande, skriver sex chefer inom Råd & stöd i ett svar till Anders A Aronsson.

DEBATT2014-06-24 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi arbetar som enhetschefer inom Råd & stöd, Vård & bildning, Uppsala kommun. Vi vill börja med att tacka Frida Johansson med flera, för debattartikeln ”Ny styrform för Uppsala” i UNT (18/6).

Vi instämmer med deras konstaterande att antalet controllers, administratörer med flera får allt större makt på bekostnad av välfärdens kärnyrkesgrupper såsom lärare och socialarbetare.

Vi delar åsikten om att Uppsala kommun bör ge tillbaka dessa professioner ett större inflytande över sin egen verksamhet.

Nu är det aktuellt med neddragningar inom vår verksamhet, enligt oss utifrån missförstånd och beslut på felaktiga grunder i kommunikationen mellan dessa grupper.

I UNT 19/6 skriver Anders A Aronsson (FP) ”att man ska ta reda på vad som beslutats och vem som beslutat innan man eldar upp debatten”. Vi anser att även Aronsson och socialnämnden för barn och unga måste ta reda på korrekt fakta som de grundar sina beslut på.

Anders A Aronsson skriver att verksamheterna inom Råd och stöd använder mindre än 50 procent av tiden till att träffa barn, ungdomar och familjer. Råd & stöd redovisar till uppdragskontoret besöksstatistik varje månad enligt kontorets anvisningar. Under ett år träffar vi 5000–8 000 barn, ungdomar och familjer. Statistik är komplicerat och kan ge missvisande information.

I Råd & stöds nuvarande avtal finns skrivet att vi ska ha avtalsuppföljningar med uppdragskontoret varannan månad. Detta har inte skett, vilket vi beklagar. Vi hade önskat en kontinuerlig dialog kring Råd & stöds verksamhet och om hur vi skulle ha redovisat vårt arbete.

Hade, den enligt oss felaktiga, tolkningen av statistiken nått oss tidigare, skulle vi ha fått möjlighet att förklara redovisningen alternativt ställt om våra insatser. I stället har socialnämnden utifrån denna beräkning beslutat att ersättningen till Råd och stöd 2015 ska minska med 15 miljoner kronor.

Vi chefer konstaterar att Råd & stöd har mer än väl uppfyllt kraven på antalet besökare av vad som framgår i avtalet. Vi hade önskat att Anders A Aronsson i sin bedömning av Råd & stöds arbete också tagit hänsyn till vår redovisning av kvalitetsarbete såsom metodutveckling, informationstimmar till både professionella och andra grupper samt uppsökande arbete/områdesarbete. En stor och viktig del är samverkan med andra aktörer såsom skola, fritid, polis, BUP med flera. Arbetsområden som vi ska arbeta med enligt avtalet.

Vidare skriver Aronsson att socialnämnden beslutat att utöka det uppsökande arbetet 2015 genom att avdela fler fältsekreterare från två till åtta tjänster. Det han inte skriver är att vi inte får någon ersättning för denna utökning, utan tjänsterna ska avdelas från en redan nedbantad verksamhet.

Råd och stöds verksamhet har vid två tillfällen gjort Brukarundersökningar 2010 och 2013, där vi har en nöjdhet med verksamheten på 95-96 procent. Det är glädjande att Anders A Aronsson sett att Råd & stöd håller hög kvalitet i sitt arbete. Tyvärr kommer det nu att bli svårt att upprätthålla kvaliteten i arbetet.

Vi chefer inom Råd & stöd har uppfattat att socialnämnden inför 2015 måste satsa på socialtjänstens myndighetsutövande del, och att det inte finns kommunal ekonomi till att upprätthålla välfärden. Det är olyckligt och djupt beklagligt att konsekvensen av detta blir att ersättningen till Råd och stöd minskar.

En besparing på 15 miljoner innebär en 25 procent neddragning av hela Råd & stöds verksamhet och innebär givetvis att antalet medarbetare måste minskas. Utifrån vårt synsätt sker denna besparing på felaktiga grunder. Att därefter peka ut yrkeskåren inom Råd & stöd som ineffektiv är djupt kränkande. Vi vill verkligen poängtera att våra medarbetare inom Råd & stöd är hårt arbetande, kunniga, seriösa med hög arbetsmoral.

För Råd & stöd

Eva Köpman, chef Råd & stöd

Birgitta Wikner, enhetschef familjeenheten Gamla Uppsala och Trappan

Monika Hjalmarsson, enhetschef familjeenheterna Sävja och Gottsunda

Helena Nyberg, enhetschef Ungdomscentrum

Lars Pettersson, enhetschef Ekeby verkstad/arbetslaget, Mentorn och Perrongen

Majlis Andersson, enhetschef familjeenheten Stenhagen och familjestödsgruppen.

Läs mer om