Missriktade miljöförslag

Vi räddar inte Östersjön genom att fokusera på små utsläpp som är dyra att göra något åt, skriver Anna Werner.

Anna Werner.

Anna Werner.

Foto: Fotograf saknas!

Debatt2016-06-21 16:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lars Tranvik skriver i (UNT 16-06-14) som replik på min debattartikel (16-06-05) att småhusägarna i dag åläggs ”helt rimliga krav på att rena sina avlopp”. Jag menar, å min sida, att kraven behöver justeras så att de blir rimliga. Men också för att få upp åtgärdstakten för enskilda avlopp.

Reningskraven i dag är omfattande. Man måste inte bara hygienisera sitt avloppsvatten, vilket är ett förståeligt och rimligt krav. Man måste också reducera utsläppen av kväve och fosfor. Det kravet finns där av miljöskäl. Det gäller närmiljön och det gäller världshaven (främst Östersjön).

Som jag skrev måste vi hindra övergödningen av Östersjön på annat sätt än genom uppgradering av de enskilda avloppen. Om vi skulle stoppa alla utsläpp av fosfor och kväve från svenska avlopp skulle det tyvärr inte märkas på Östersjön. Vi pratar nämligen om högst 1 procent av den fosfor och kväve som varje år når Östersjön. Vi kommer inte att klara att rädda Östersjön om vi fokuserar på de utsläpp som är dyrast att göra något åt. De utgör dessutom en extremt liten del av de totala utsläppen.

Vad gäller närmiljön, har sjöar och vattendrag i Sverige nu kartlagts, vilket Tranvik som professor i limnologi vet om. Bor man vid ett vattendrag som inte tål utsläpp av fosfor eller kväve finns det dokumenterat. Och då ska det så klart vara krav på reduktion av fosfor och kväve.

Vad jag vänder mig emot är dagens slentrianmässiga krav på reduktion av fosfor och kväve. Det finns många näringsfattiga sjöar idag, som mår gott av lite fosfor och kväve. Att där ställa hårda krav på rening av just dessa två ämnen i ett missriktat försök att skydda Östersjön ger fel effekt. Eftersom folk inte ser miljönyttan med reningskraven, samtidigt som uppgraderingen är väldigt dyr, väljer de att skjuta upp åtgärdandet av avloppet. Och då får vi tyvärr inte heller någon hygienisering.

Med rimliga krav kommer förståelsen och stödet för kraven att öka. Som det är nu måste hundratusentals småhusägare betala 70 000 – 150 000 kr för en uppgradering av avloppet. Med vettiga regler kan vi pressa ned den summan så att pengar istället kan avsättas till meningsfulla åtgärder för att rädda Östersjön.

Anna Werner

Samhällspolitisk analytiker

Villaägarnas riksförbund

Läs mer om