Mittenstyrets plan ska få fler i arbete

Trots att arbetsmarknaden i Uppsala är stark finns det grupper som har svårt att få ett arbete, skriver Mittenstyrets representanter i arbetsmarknadsnämnden.

Mittenstyrets mål är att fler ska komma i egen försörjning, att kostnaderna för försörjningsstöd ska minska och att integrationen ska förbättras, skriver 11 representanter för Mittenstyret.

Mittenstyrets mål är att fler ska komma i egen försörjning, att kostnaderna för försörjningsstöd ska minska och att integrationen ska förbättras, skriver 11 representanter för Mittenstyret.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Debatt2020-02-05 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att fler ska gå från bidrag till arbete lanserar Mittenstyret i Uppsala nu en plan med jobb i fokus för 2020. Viktiga delar handlar om att öka tryggheten, se till att bidragspengar inte används felaktigt, förbättra integrationen och att arbetsmarknadsinsatserna samt vuxenutbildning stärks så att fler går från bidrag till arbete. 

Arbetsmarknaden i Uppsala är stark med låg arbetslöshet. Men det finns stora utmaningar med grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden och har svårt att få ett arbete. Något som också resulterat i ökande kostnader för ekonomiskt bistånd i takt med att Uppsala växer. Denna utveckling måste vändas för samhällets och de enskilda människornas bästa. Vi i Mittenstyret vet att det är genom arbete som vi bygger Uppsala starkt och ger människor frihet och möjlighet att utvecklas. Vårt mål är därför att alla Uppsalabor som kan arbeta också ska arbeta och att den som arbetar ska kunna leva på sin lön. 

Därför vill vi stärka och utveckla Uppsalas arbetsmarknadspolitik 2020 genom följande åtgärder: 

Ökad trygghet. Avsaknad av egen försörjning leder till ojämlikhet men är också en grogrund för social oro och otrygghet. Rätten till utbildning och arbete är viktiga faktorer för inkludering i samhället och för att långsiktigt motverka brottslighet och otrygghet. Fler ska hamna i jobb istället för i kriminalitet. Vi vill därför satsa på förebyggande åtgärder för att bidra till en trygg stadsdelsutveckling. Det handlar bland annat om arbetsmarknadsinsatser samt stöd till ideella organisationer där de som är verksamma i socialt utsatta stadsdelar prioriteras. Därför har vi bland annat etablerat jobb-och utbildningscenter i Gottsunda och satsar på uppsökande arbete i utsatta stadsdelar som Stenhagen och Gränby.  

En aktiv arbetsmarknadspolitik. När Arbetsförmedlingen reformeras och konjunkturen mattas av behöver kommunen vara aktiv och öka tempot i arbetet för att fler ska få ett arbete. Vi behöver säkerställa att Arbetsförmedlingens insatser används fullt ut och att kommunen kompletterar med insatser för Uppsalabor som inte har tillgång till Arbetsförmedlingens utbud. Vi vill att kommunen ska jobba strategiskt och aktivt med att utforma rätt insatser för att komplettera Arbetsförmedlingens utbud. Vi ska även fortsätta att nyttja finansiering för exempelvis extratjänster och introduktionsjobb. Samverkan med näringslivet behöver också stärkas och utvecklas. Vi behöver även fortsätta stärka vuxenutbildningen och rikta den mot bristyrken i högre utsträckning. 

Stävja brott mot välfärden. Det ska inte finnas några kryphål i systemen som lämnar utrymme för bidragsfusk. Därför förbättrar vi nu kontrollen av det ekonomiska biståndet. Bland annat ska vi säkerställa att de som söker bistånd också kan visa att de vistas i Sverige och vi ska stoppa försörjningsstöd till svarta hyreskontrakt. Med ett tydligt arbetsmarknadsfokus ställs höga förväntningar på den enskilde som innebär både rättigheter och skyldigheter. Förväntningarna handlar om att förvalta de möjligheter som erbjuds i form av utbildningar och arbetsmarknadsinsatser med ett tydligt mål att nå egen försörjning.

Stärka och förbättra integrationen. Etableringstiden ska minska steg för steg med sikte på att den inte ska ta mer än två år. Att tidigt lära sig svenska och ta steget in på arbetsmarknaden är vägen till en snabbare och bättre integration i det svenska samhället. Med en rad tydliga krav på språkinlärning och arbete samt rätt stöd ska vi förbättra integrationen i Uppsala. Vi stärker SFI samtidigt som vi ställer högre krav på att man ska slutföra SFI i tid. Vi måste också stärka kopplingen mellan SFI och arbetsmarknaden. Det är vår ambition att alla nyanlända ska erbjudas en 30–40-timmars arbetsvecka där SFI-studier kompletteras med yrkesvalidering, kompletterande utbildningar, praktik och liknande för att dels komma in i en normal arbetstakt, dels öka möjligheterna att ta plats på den ordinarie arbetsmarknaden.

Planen är ett viktigt steg för att fler Uppsalabor ska gå från bidrag till arbete. Det är viktigt för individerna, men också för att skapa ett starkt samhälle. Med ett tydligt arbetsmarknadsfokus på nämndens verksamheter så ställs höga förväntningar på den enskilde som innebär både rättigheter och skyldigheter. Mittenstyrets mål är att fler ska komma i egen försörjning, att kostnaderna för försörjningsstöd ska minska och att integrationen ska förbättras. Så skapar vi ett Uppsala som håller ihop!