Alla barn i Uppsalas förskolor som har ett annat modersmål än svenska ska ges möjlighet att utveckla sitt eller sina modersmål och sin kulturella identitet i den dagliga verksamheten. I dialog med medarbetare i förskola och inom modersmål samt med föräldrar presenterar vi i den rödgröna majoriteten nu förslag på hur modersmål i förskolan kan utvecklas och förbättras.
Modersmålsstödet i förskolan ska behållas och stärkas genom samordning av modersmålsundervisning i förskola, skola och gymnasium.
Förslaget förbättrar resursanvändningen och möjliggör satsningar.
God kunskap i det första språket förbättrar elevers förutsättningar att klara andra områden i skolan. Forskning visar att då barn använder sitt modersmål i fler sammanhang stärks förmågan och viljan att använda språket.
Trygghet i modersmålet är en grund för att lära andra språk och utvecklas inom andra områden.
För att vi ska kunna tala om ett bra modersmålsundervisning, som också uppfyller målsättningen i läroplanen, måste stödet få en tydlig plats i den dagliga verksamheten i alla förskolor. Med detta som utgångspunkt förändrar vi nu arbetsmetoden för modersmålsstödet i våra förskolor.
Fokus på barnens användning av modersmålet i vardagen är huvudpunkten i vårt förslag med nya språkstödjande tjänster och modersmålsstöd av modersmålspedagoger utifrån barnens behov. Barnens enskilda behov ska stå i centrum för modersmålsstödet. Frågan har väckt stort engagemang och vi har fått in bra synpunkter från medarbetare och föräldrar på hur modersmålet kan utvecklas och förstärkas. Synpunkterna har arbetats in i det förslag som nu presenteras.
Vår vision är en skola där alla elever klarar målen, och för oss är det tydligt att dagens system för modersmålsundervisning i inte räcker till för att uppnå vår vision.
Tidigare har stödet genom modersmålspedagogerna varit begränsat till enskilda barn och enstaka tillfällen. Det inte varit tillräckligt, vilket som skolinspektionen anmärkt.
Skolinspektionens kritik har varit att inte alla barn i Uppsalas förskolor som har ett annat modersmål än svenska ges möjlighet att utveckla modersmålet och sin kulturella identitet i vardagen på förskolan. Det är för att komma till rätta med de brister i modersmålsundervisningen som skolinspektionen påpekat, som vi nu lägger fram detta förslag.
Kommunens nya organisation för modersmål ska arbeta samordnat med förskolan, skolan, gymnasiet och särskolan, vilket inte görs i dagsläget. Samordningen av modersmålet innebär att kultur- och språkpedagoger ska stödja förskolepersonalen att föra in arbetet med kulturell identitet och modersmål i vardagen på förskolan där barnen vistas.
Alla barn med annat modersmål än svenska ska få utveckla det i förskolan, men de barn som behöver särskilt stöd från modersmålspedagog ska få det.
Det riktade stödet ska planeras av förskolorna själva och ges av en ny organisation för modersmålsstöd. I stället för som i dag ha en separat modersmålsenhet för förskolan, samlas stödet i en gemensam enhet tillsammans med språkskolan som i dag arbetar tillsammans med grundskola och gymnasium. På så sätt skapas möjlighet att möta i princip samtliga språk och också stärka kontinuiteten genom alla skolformer.
Genom kompetensutveckling kommer att säkerställas att det i den nya enheten finns tillräckligt mycket kompetens för arbetssätt och uppdrag i de olika skolformerna. När det gäller minoritetsspråken kommer barnen att ha rätt till stöd från modersmålspedagog, men stödet ska vara integrerat i förskolans verksamhet.
För att modersmålsundervisningen verkligen ska bli en del av vardagen på förskolan måste den ordinarie personalen få en tydligare roll i arbetet.
Därför ska förskollärarna få stöd i form av handledning, arbetsmaterial och kompetensutveckling. Genom att införa bättre stöd till förskollärarna ska vi kunna uppnå det som forskningen visar fungerar – en modersmålsundervisning som är en levande del av den dagliga verksamheten.
Det nya arbetssättet för modersmålet har genomförts på sex förskolor i Uppsala och visat på bra resultat.
Bland annat har barn som har samma modersmål i högre utsträckning börjat prata på det med varandra.
Språken som finns på förskolan har dessutom blivit mer synliga och tillgängliga för alla barn, till exempel i form av böcker.
De senaste veckornas inspel från berörda har gjort det möjligt att utforma ett förslag som ska vara till bästa nytta för förskolebarnen och deras språkutveckling. Vad som står klart är att en bättre modersmålsundervisning i Uppsalas förskolor är avgörande för barnens möjlighet att klara målen i skolan. Det här förslaget innebär att vi kommer att arbeta bättre och smartare med modermålsstöd utifrån barnens behov.
Caroline Andersson, ordförande (S) utbildningsnämnden
Linda Eskilsson, vice ordförande (MP) utbildningsnämnden och ordförande förskoleutskottet
Sverker Åslund, ledamot (V) utbildningsnämnden