Möjligt förtäta Uppsala

Vi tror att det är möjligt att förtäta så att Uppsala blir en tät och grön stad, skriver Mohamad Hassan (bilden) och Henrik Ottosson.

Mohamad Hassan

Mohamad Hassan

Foto: Pär Fredin

DEBATT2014-09-08 12:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala är en av de större kommunerna som växer snabbast och som har lägst arbetslöshet. Det leder till förändring och vi ställs inför svåra frågor: Ska vi förtäta i Uppsala stad eller främst bygga i kransorterna? Ska vi tillåta högre hus? Och hur ska vi transportera oss?

Folkpartiet Liberalerna anser att det behövs en politik som tar ett helhetsgrepp på samhällsbyggnad. Inte en politik som betraktar bostäder, kollektivtrafik, handel, social växelverkan, arkitektur och grönområden i olika stuprör.

Vi vill se ett funktionsblandat Uppsala med närhet mellan bostäder, arbetsplatser, skolor, affärer och parker. En cykel- och promenadstad som är tillräckligt befolkningstät för en turtät kollektivtrafik. En blandstad som sätter olika människor i kontakt med varandra och främjar både integration av nyinflyttade såväl som kontakter mellan företagare och forskare. En stad utformad för social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.

Flera kritiserar den förtätning som sker. Men förtätning kan göras på olika sätt. Vi menar att det är möjligt att förtäta så att Uppsala blir en tät och grön stad. I Uppsala bor i dag 3 000 invånare per kvadratkilometer. I centrala Paris bor 2,2 miljoner invånare med en täthet av 21 300 invånare på samma yta. Det borde vara möjligt att förtäta Uppsala till 6 000 invånare/kvadratkilometer.

FP vill bygga 3 000 nya bostäder per år, vilket motsvarar ett nytt Storvreta om året. Lejonparten av nybyggnationen bör ske i Uppsala genom förtätning och smart expansion, fast vi vill även se nybyggnation av flerbostadshus och täta radhuskvarter i kollektivtrafiknära lägen i kransorterna. Om nybyggnationen dock mest förläggs till kransorterna är risken stor att det nya inte bidrar till en klimatsmart kommun, energieffektivisering till trots. Forskare vid Berkeleyuniversitetet i USA visade nyligen att de klimatmässiga vinsterna som uppnås genom förtätning i stadskärnorna i amerikanska storstadsregioner äts upp av expanderade villabebyggelse i utkanterna. Vi vill inte bidra till detta i Stockholm–Uppsalaregionen. Partier som främst vill bygga i kransorterna riskerar därför att göra Uppsala en klimatmässig otjänst. Vi tror således på byggnationer i kransorter och på en hållbar förtätning i tätorten.

Stadsplanering är också ett effektivt redskap för att åstadkomma ett socialt hållbart samhälle. 1900-talets funktionsseparerade och glesa stad med bostadsenklaver i form av villa- och höghusförorter verkar bidra till konfrontation istället för integration. Vi vill se fler attraktiva mötesplatser (torg, parker, restauranger, kaféer, lekparker, badplatser m.m.) där nya och gamla invånare sätts i kontakt med varandra.

Uppsalas södra delar kommer att expandera kraftigt och vi vill att det sker från det som i dag utgör stadskärnan och utåt. Bygg därför (student)bostadshus med affärslokaler i Glunten (Uppsala Science Park). Mer levande stadsmiljöer runt Uppsala universitets campusområden skulle ge fler oplanerade möten mellan forskare, företagare och studenter.

Under FP:s ledning bygger Uppsalahem nu studentbostäder vid Artillerigatan och Döbelnsgatan, och cirka 600 studentbostäder frigjordes under mandatperioden när Uppsalahem efter övertagandet av Dombrons studentbostäder avslutade hyreskontrakt med överliggare. Men mycket mer behövs. Och det behövs studentbostäder nära olika campusområden. Vi vill därför se 2 000 nya studentbostäder i Ulleråker, mellan Polacksbacken och SLU.

Uppsala centrum ska vara tillgängligt för alla. Vi är inte emot bilar, fast vill se att kollektivtrafik, cykel och gång blir mer attraktiva så att de som måste utnyttja bil når centrum smidigt. Många gator och torg i centrum behöver mer grönska och vi vill se ett program för plantering av fler träd i trädfattiga miljöer. Vi vill göra Östra Ågatan mellan Dombron och Gotlands nation mer levande, en gatudel som i dag är en sten- och asfaltöken.

Under mandatperioden har FP drivit på för arkitektonisk kvalitet och variation i det som byggs, och vi verkar för utvecklandet av ett arkitekturprogram. Vi vill se höga hus förutsatt att de har mycket hög arkitektonisk kvalitet och att de inte stör viktiga siktlinjer.

För att utvecklingen ska ge en omtyckt stad behövs regler och riktlinjer. En alltför marknadsliberal stadsbyggnadspolitik leder fel, speciellt vid förtätning. Peter Bishop, professor i urban design och under 25 år tung stadsplanerare i Londons stadsstyre, uttryckte nyligen i tidsskriften Arkitektur att ”det gäller att ställa krav på byggherrarna, för de kommer inte att vara med och betala om det går snett. Det får samhället göra.” För att få till täta, gröna, omtyckta och hållbara stads- och kransortsmiljöer föreslår vi därför ett samhällsbyggnadsforum mellan kommuninvånare, byggherrar, politiker, tjänstemän, intresseorganisationer och olika experter och forskare (från arkitekter och ingenjörer till kulturgeografer och medicinare). Vi vill speciellt se en bred samverkan mellan kommunen och Uppsalas två universitet.

Uppsala har möjlighet att bli Sveriges bästa kommun på många olika sätt. Fast det kräver en samhällsbyggnadspolitik som tar ett helhetsgrepp. Folkpartiet Liberalerna är partiet som står för den politiken.

Mohamad Hassan, kommunalråd (FP)

Henrik Ottosson , ledamot (FP), gatu- och samhällsmiljönämnden

Läs mer om