Mosul är i akut kris

Vi kan diskutera i evigheter om Sveriges flyktingpolitik, men just nu pågår ett krig vars offer vi måste göra mer för att hjälpa, skriver Anders Rehnberg.

Foto: Fotograf saknas!

Debatt2016-11-02 20:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu pågår blodiga strider kring staden Mosul i norra Irak, ett område där terrorgruppen Daesh sedan länge haft ett starkt fäste. En koalition av irakiska regeringsstyrkor, assyriska styrkor, kurdiska peshmergastyrkor och andra militära grupperingar kämpar nu, med internationellt understöd, för att befria staden och rädda dess invånare från Daesh blodiga terror och sällan skådade förtryck.

Samtidigt ska ingen göra sig några illusioner, det har redan blivit blodigt och kommer att bli värre. Staden ockuperas av uppskattningsvis 5000 Daesh-krigare och dessa lär göra hårt motstånd. Rapporter vittnar om att de placerat ut minor längs med vägar. Tidigare taktik tyder på att de kommer använda civilbefolkningen som mänskliga sköldar, och vi vet att deras brutalitet inte har några gränser.

Minst 5000 människor har flytt området sedan striderna började i måndags, och många befarar att hundratusentals kan komma att fly i takt med att striderna intensifieras de närmast dagarna. De som flyr riskerar att hamna mitt i korselden, att trampa på minor och att avrättas ifall Daesh hinner stoppa dem.

Röda korset, UNHCR och andra organisationer på plats har förberett sig för att ta emot de som lyckas ta sig ur området. Men dessa organisationer befinner sig under en enorm press, de har svårt att nå människor i behov av hjälp och deras resurser är begränsade. UNHCR har bett om 200 miljoner dollar i extra stöd för att hantera den akuta krisen, men inte ens det har de fått.

Sverige gör mycket, men kan göra mer. Till att börja med behöver vi omgående öka det akuta stödet till UNHCR. Vi måste ta i ännu hårdare i att försöka pressa andra EU-länder att bidra, och fortsatt erbjuda vår praktiska hjälp med att bygga upp läger och hjälpa de som flyr.

Regeringen är ytterst ansvariga för Sveriges gemensamma insatser, men varje krona räknas och alla med möjlighet att bidra borde göra det.

Vi kan diskutera i evigheter om Sveriges flyktingpolitik, hur stabilitet ska uppnås efter kriget, hur vi på bästa sätt bidrar till långsiktig fred och hur vi kan delta i den långsiktiga kampen mot Daesh.

Men just i detta nu pågår ett blodigt krig, föräldrar packar väskorna för att rädda livet på sina barn och hjälporganisationer förbereder sig för att kunna ta emot fler av de som kommer.

Vi kan inte luta oss tillbaka på att vi är ett av de länder som gör mest, just nu dör människor på flykt och vi måste därför göra mer.

Anders Rehnberg
Utrikespolitisk talesperson, Liberala ungdomsförbundet

Läs mer om