Mot en digital framtid

Tillsammans har Uppsalas näringsliv, ­akademi och det offentliga unika möjligheter att leda den digitala utvecklingen framgångsrikt.

Foto: Felicia Andreasson

debatt2018-10-21 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala har fått ett nytt politiskt styre. Efter några veckors förhandlingar är det dags att skrida till verket. Uppsala går bra, men det finns också stora utmaningar. För att ta plats i huvudstadsregionen och i den globala konkurrensen räcker det inte med att glädjas åt tidigare framgångar utan staden måste ständigt utvecklas.

Uppsala kan blicka tillbaka på flera framgångsrika år av positiv utveckling. Staden och hela regionen växer med fler invånare, fler bostäder, fler företag och fler arbetstillfällen. Vi har världsledande kunskapsföretag inom Life Science, banbrytande forskning inom nanoteknik och ett växande kluster inom tech. Vi har bland den lägsta arbetslösheten i landet och två topprankade universitet. Uppsala har prisats som tillväxtstad, cykelstad och nu senast som världens bästa klimatstad. Det gör invånarna stolta. När Handelskammaren på Distinget för snart fyra år sedan kopplade samman visionen om fyra järnvägsspår med en kraftig utbyggnad av bostäder var det få som trodde att detta snart skulle kunna bli verklighet. Men tack vare gott samarbete mellan många aktörer i hela huvudstadsregionen fick vi före sommaren ett efterlängtat regeringsbeslut om satsning på fyrspår. Det visar att hårt arbete på relativt kort tid kan ge stora resultat.

Nu gäller det att inte slå sig till ro. Om Uppsala ska fortsätta vara en attraktiv stad krävs goda förutsättningar för företagsamma människor att bygga företag.

Ett välmående näringsliv skapar både arbetstillfällen för invånarna och de skatteintäkter som behövs till skola, vård, omsorg, vägar, parker, kultur och idrott.

Många företag rustar sig nu för att möta en vikande konjunktur, samtidigt som man planerar långsiktigt för framtiden. Det måste också politiken göra. Vi vill särskilt peka på fyra viktiga områden.

1. Låt Uppsala fortsätta växa. Översiktsplanen tar sikte på ett Uppsala som växer med 135 000 invånare till 2050. Avtalet om Uppsalapaketet innebär att Södra staden planeras växa med 33 000 bostäder det närmaste decenniet – mer än ett helt Enköping. Men Södra staden får inte ta all utvecklingskraft i kommunen. Låt även privata fastighetsägare utveckla fastigheter i innerstaden, för ett ökat utbud. För företagen är det avgörande att utvecklingen sker hållbart – ekonomiskt, socialt och miljömässigt. Företag behöver affärsmässiga förutsättningar, människor med olika plånböcker ska kunna få bostad, och klimatmålen ska nås. Vi har inte råd med politiska låsningar, prestige, eller utdragna processer. En företagare vill få tydliga besked – ja eller nej, hellre än kanske – i möten med såväl tjänstepersoner som politiker.

2. Se till att Uppsala håller ihop. Under några förfärliga månader var det framför allt en sak som gjorde att Uppsala rönte uppmärksamhet i nationella medier: skjutningar.

Och i förra veckan brann Gottsundaskolan. Alla vi som lever här vet att detta inte är hela bilden av Uppsala. Men det är en del av vår verklighet. En positiv sak den gångna veckan har varit att se hur flera företag, kommunen, frivilligorganisationer och mängder av enskilda medborgare i praktisk handling har visat att här finns ett genuint engagemang att ta tag de svåra frågor som bland annat rör integration, utanförskap och otrygghet. Tiden för enkla lösningar, tillfälliga projekt eller symboliska initiativ måste en gång för alla vara förbi – nu krävs uthållig handlingskraft. Här både kan och vill näringslivet bidra.

3. Utveckla Uppsalas plats i världen. I en global värld ökar betydelsen av att ha det mesta i närheten. Genom möten skapar vi innovationer, tillväxt, kompetens och mänsklig utveckling.

Mobilitet kräver att bussen till jobbet, cykeln till träningen, bilen till stormarknaden, tåget till mötet samt flyget till kunder och leverantörer har goda förutsättningar.

Här måste Uppsala fortsätta utveckla sin unika position. Med knivskarp konkurrens både nationellt och internationellt är Uppsalas närhet till både Stockholm och Arlanda en avgörande fördel. Flyget är avgörande för både gods- och persontrafik. Tanken att resandet med flyg ska minska leder fel – det är flygets miljöpåverkan som ska minska. Här är ny teknik och satsningar på storskalig svensk produktion av biobränsle viktiga nycklar. Flyget – precis som bilen! – både kan och måste utvecklas hållbart.

4. Digitalisera huvudstadsregionen. Sverige är i dag ett land bland nio av de som kallas ”digital front runners”. Och det råder ingen tvekan om att huvudstadsregionen tagit tätposition inom digitalisering i Sverige. Men utvecklingen går blixtsnabbt. Digitalisering innebär mer än att avskaffa pappersblanketter till förmån för en app. Det behöver också göras, men många andra länder och städer – till exempel i Estland – har gjort sådant för länge sedan. En digital stad, inklusive arbetsplatser, bostäder och mobilitetslösningar, är därför något mer än en teknisk lösning. Det ställer nya krav på företag och offentlig service, och förändrar hur vi lever. Tillsammans har Uppsalas näringsliv, akademi och det offentliga unika möjligheter att leda den digitala utvecklingen framgångsrikt. Men det kräver både mod, vilja och samarbete.

Det fanns en tid då Uppsala omtalades som långbänkarnas stad. Den tiden är historia.

För näringslivet i Uppsala – både företagare och anställda – är det nu viktigt att politiken präglas av långsiktighet, tydlighet, och handlingskraft. Det är också utgångspunkten för vårt arbete i rollen som näringslivets borgmästare.

Göran Brocknäs, Jennie Claesson, Håkan Tribell

Handelskammaren i Uppsala län

Uppsala

Läs mer om