Mota bort myterna

Regeringens tystnad i EU om GMO sviker vetenskapen och den inre marknaden, skriver Europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M).

GMO. Regeringen behöver stå upp mot bakåtsträvande vetenskapsförnekare i EU, skriver Europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M). På bilden genmodifierad potatis.

GMO. Regeringen behöver stå upp mot bakåtsträvande vetenskapsförnekare i EU, skriver Europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M). På bilden genmodifierad potatis.

Foto: John Miller

DEBATT2015-04-23 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

EU:s GMO-politik är i fritt fall. För några månader sedan antog EU ny lagstiftning som ger länder rätt att förbjuda odling av GMO på sina territorier utan att motivera det med vetenskapliga argument. Nu vill EU-kommissionen gå ett steg längre och tillåta länder att helt godtyckligt förbjuda även import av GMO och i går presenterades ett skarpt förslag.

Tyckande ska trumfa vetenskaplighet och konsekvenserna för den gemensamma inre marknaden riskerar att bli förödande. Sverige är det land som tydligast stått upp både för vetenskaplighet och för den inre marknaden. Men när Sveriges röst behövs som allra mest är regeringen tyst, för Socialdemokraterna och Miljöpartiet kan inte komma överens.

Sedan EU-kommissionens nye ordförande Jean-Claude Juncker tillträdde har det rått undantagstillstånd för vetenskaplighet i Bryssel. EU-kommissionen har sparkat sin vetenskapliga chef för att hon försvarat forskning och kommissionen har gått så långt som att säga att så kallade politiska avvägningar ska väga minst lika tungt som vetenskapliga fakta. Istället för att ta strid mot kvasivetenskap och mytbildning böjer sig den nya kommissionen för bakåtsträvande vetenskapsförnekare med närmast religiös övertygelse.

Men det är inte bara det vetenskapliga förhållningssättet som får stryka på foten med den nya kommissionen. Den gemensamma inre marknaden ser nu ut att möta sitt kanske största hot på länge. Om länder själva godtyckligt tillåts förbjuda import av GMO har vi inte längre en marknad för allt från livsmedel till foder och utsäde i EU, utan 28 olika marknader.

Styrkan i Europasamarbetet ligger i den inre marknaden och den fria rörligheten för varor, tjänster, människor och kapital. Dessa friheter lägger grunden för Sveriges och hela EU:s välstånd. Därför är det allvarligt att EU-kommissionen, vars främsta uppgift är att försvara de fyra friheterna, väljer att underminera den gemensamma marknaden. För hur länge dröjer det innan ett land som Frankrike förbjuder import av spansk müsli med hänvisning till att den kan innehålla spår av GMO? Har vi inte sett tillräckligt av unken protektionism i Europa?

EU har världens striktaste regler för godkännande och märkning av GMO. Det är bra. Inte för att GMO är farligare än traditionell växtförädling, för här är forskningen tydlig. Men trots det måste vi kunna lita på att maten vi äter är säker. Att EU-kommissionen nu öppnar upp för att länder godtyckligt ska kunna förbjuda import av livsmedel som innehåller GMO gör inte maten säkrare utan riskerar bara att bryta upp EU:s inre marknad, öka osäkerheten kring EU:s livsmedelslagstiftning och strider sannolikt mot de internationella avtal EU-länderna ingått.

Sverige har ända sedan vi gick med i EU för över tjugo år sedan varit den tydligaste rösten för vetenskaplighet och den fria inre marknaden. Men när Sveriges röst behövs som allra mest sviker den nya regeringen. Socialdemokraterna och Miljöpartiet kan inte enas om GMO heller, trots att de haft mer än ett halvår på sig att komma överens. De har därför valt att lägga ner Sveriges röst när

EU:s medlemsländer röstar om GMO i Bryssel. Regeringen väljer därmed att vara tyst istället för att stå upp för de värden som Sverige försvarat under decennier.

Att regeringen sviker vetenskapen och den gemensamma inre marknaden skadar Sveriges trovärdighet och inflytande i EU. Insatserna är större än på länge – det är hög tid att samarbetsregeringen kommer överens.

Christofer Fjellner (M), Europaparlamentariker

Läs mer om