I dag röstar riksdagen om utgiftsramarna i statens budget för 2015. Det är särskilt mycket som står på spel för oss som bor i Uppsala län. Nu riskerar viktiga investeringar för tågtrafiken och välfärden att avbrytas. Det sker om allianspartierna med hjälp av Sverigedemokraterna får igenom sin budget.
Nu när Sverigedemokraterna meddelat att man kommer att stödja allianspartiernas budgetförslag ligger bollen hos de borgerliga. Hur ska ni agera för att säkerställa att SDverigedemokraterna inte får avgörande inflytande över politiken? Är ni nu beredda att samarbeta med oss kring budgeten?.
Vi vet att vi under året har tjatat om hur viktig tågtrafiken och goda kommunikationer är för vår region. Men det tål att upprepas – särskilt varje gång tågen står still var än i länet det är. Samarbetsregeringens första viktiga prioritering på området har varit ökade anslag till underhållet av järnvägen. Där ska de högt belastade sträckorna särskilt prioriteras. Det handlar om drygt 1,2 miljarder kronor om året den kommande mandatperioden. Det är en viktig investering för att öka punktligheten och pålitligheten – inte minst för den hårt belastade sträckan mellan Uppsala–Knivsta–Stockholm.
I slutändan handlar det om att pendlare ska kunna få en lite enklare vardag. Därtill förbättrar det kommunikationerna mot hela norra Sverige. Men denna viktiga investering står på spel när riksdagen i dag ska rösta om budgeten.
Riksdagen tar också ställning till att det är dags att för första gången på åtta år slå ett ordentligt slag för välfärden. De senaste åtta åren har ju, som bekant, snarare skattesänkningar legat på agendan. I regeringens budget finns därför viktiga satsningar på välfärden och särskilt äldreomsorgen som i många år varit kraftigt eftersatt.
Fackförbundet Kommunal bedömer att det saknas 900 tjänster inom äldreomsorgen bara i Uppsala län. Det måste vi givetvis ändra på.
Därför har regeringen föreslagit en investering på två miljarder kronor per år för att stärka kvaliteten och bemanningen i äldreomsorgen. Men om de borgerliga partiernas budgetalternativ vinner omröstningen i riksdagen blir det inget av den satsningen.
Men dråpslaget för de äldre kan bli ännu större. Den straffbeskattning av ålderspensionärerna som den moderatledda regeringen införde kommer att kvarstå om de borgerligas budget går igenom i dag.
Vår målsättning är att avskaffa skatteklyftan mellan pension och lön. Därför har vi föreslagit att i ett första steg minska skatteskillnaden mellan pensionärer och löntagare.
Pensionärsskatten är omoralisk och för oss är det ett mysterium hur den ens kunde uppstå från början. Det är dags att ta första steget för att avskaffa den.
I dag kommer vi rösta för en budget som ska lägga grunden för den nya samhällsinriktning som väljarna röstade för i valet. Det är en inriktning där gemensamma lösningar för framtiden går före skattesänkningar. Där ömsesidigt ansvarstagande ersätter privatiseringsivern. Vårt budgetförslag är nödvändigt för att fortsätta moderniseringen av Sverige - för fler platser i högre utbildning, klimatinvesteringar, fler jobb och en välfärd som håller ihop Sverige.
Mot den budgeten finns ett förslag från de borgerliga partierna som på många sätt är förvånande.
Folkpartiet lämnar oväntat beskedet att man tar avstånd från sin egen politik. Man säger nej till en tredje pappamånad, ja till fortsatt vårdnadsbidrag och nej till ökade satsningar på kvinnojourerna.
Kristdemokraterna säger nej till stärkt omsorg och lämnar de äldre i sticket genom att säga ja till fortsatt pensionärsskatt och att avvisa våra investeringar i äldreomsorgen. Centerpartiet förvånar också genom betydligt lägre anslag till miljöreformer.
I dag är en viktig dag för Sveriges framtid. Vi kan välja att vända utvecklingen och laga det som håller på att gå sönder i landet. Det är alltså mycket som står på spel. Om allianspartiernas budget vinner med stöd av Sverigedemokraterna i dag ställs de borgerliga partierna inför frågan: hur ska ni agera nu?
Agneta Gille, riksdagsledamot (S)
Pyry Niemi, riksdagsledamot (S)
Sanne Eriksson, riksdagsledamot (S)