I Uppdrag Granskning den 26 augusti 2015 undersöktes i detalj hur Knivsta kommun agerat mot en kioskägare i samhället. Från att kommunen handlagt en tillståndsfråga om potatismos felaktigt och vägrat kompensation, till hur det sedan gått till när kommunen inte ville fullfölja en anvisning av mark som kioskägaren redan erhållit.
Programmet var en svidande kritik av egenmäktigt förfarande och juridisk inkompetens. Främst drabbades Göran Nilsson (M), kommunalråd 2003–14, och kommunchefen Lena Fransson.
Alltmer av skattebetalarnas pengar har sedan dess använts till att rättfärdiga kommunalrådets agerande.
Revisorernas kritik i april 2015 var sannolikt startskottet. ”Kommunstyrelsen har inte säkerställt en ändamålsenlig upphandlingsprocess…, det saknas dokumenterade rutiner för upphandling” (se hemsidan Knivsta.se, KF 2015-04-23). Hur stod det egentligen till med kärnfrågan om markanvisningar i kommunen?
Förtroenderevisorerna beställde en egen utredning. Företaget PriceWaterhouseCooper överlämnade den i november 2015.
Utredningen är förödande för kommunledningen i Knivsta. Det visade sig att kommunen saknade riktlinjer för markanvisning. Kommunalrådet skrev själv avtal direkt med enskild exploatör.
Utan annonsering och synlig konkurrens. Utan riktlinjer för prissättning av mark. Inga uppgifter om kommunala direktiv för byggandet. Inga tjänsteanteckningar eller dokumentation. För kommunen bindande avtal ingås alltså mellan kommunalråd och byggherre.
Myndigheter arbetar under offentlighetsprincip, förvaltningslag och brottsbalk. De brister som revisorerna nu påtalar måste detaljgranskas. Inte döljas. Vem ska ersätta skador som drabbar kommunen och dess medborgare?
Revisorerna väcker frågan om personligt ansvar. Ekonomiskt ansvar kan utkrävas retroaktivt. Avtal har uppstått utan beslut om avtal.
Det som kommunalrådet och motparten kommit överens om är alltså bindande för kommunen. Hanteringen av Mojjen och BoKlok sticker ut. Ska inte kommunchefen ge förtroendevalda och berörda medborgare opartiskt juridiskt stöd och vägledning? Med medborgarnas bästa för ögonen? Revisorernas granskning av kommun-Sveriges mest korruptionsbenägna arbetsfält påkallar en heltäckande konsekvensanalys.
Föreningen Vårda Knivsta stödjer revisorernas krav på snabba åtgärder för att värna rättssäkerheten med en omedelbar återgång till en öppen, ärlig, demokratisk och protokollförd beslutsprocess.
Anvisning av kommunal mark ska följa lag och förordning. Ärenden ska avgöras av kommunstyrelse eller fullmäktige. Den demokratiska kontrollen med grund i stiftade lagar är utgångspunkten, inte hinder som ska rundas. Krav på att lag, regelstyrning och kvalitet måste väga tyngre än kommunalrådens vision om att Knivsta ska växa så snabbt som möjligt och till vilket pris som helst.
Två månader efter det att revisionsrapporten blev offentlig så har Knivsta kommun ännu inte gjort den tillgänglig via sin hemsida.
Mediekonsulten har väl inte tyckt att det var nödvändigt. Den återfinns däremot på www.vardaknivsta.se.
Den granskande journalistiken och professionella revisorer är ett fast värn för medborgaren. Först när beslut står på laga grund är det meningsfyllt att tala om andra bebyggelsekvaliteter. Till detta återkommer FVK.
Styrelsen Föreningen Vårda Knivsta
Terry Carlbom, ordförande