Det ska vara enkelt att välja bort bilen för mer miljövänliga alternativ. På det här sättet underlättar vi inte bara vardagen för de som pendlar utan tar även ansvar för att minimera resandets miljöpåverkan. Landstinget bör se till att kollektivtrafiken är lättillgänglig för invånarna och att den är tidseffektiv för pendlarna. Om du inte åker buss ofta kan det upplevas krångligt att åka enstaka resor. Vilken buss ska jag ta och vilken biljett behövs?
Om det blir för krångligt är det lätt att i stället välja bilen. Information till den som reser mer sällan är ofta svårbegriplig och skapar oro. Därför är pålitlig information basen för en trovärdig kollektivtrafik.
Att slippa byten och behöva vänta i en kall busskur är ofta ett argument för att ta bilen i stället. Men det finns mycket vi kan göra för att underlätta för resenärerna. Detta genom att göra bytestiderna så korta, bekväma och effektiva som möjligt. Tiden då du som resenär sitter på bussen eller tåget kan ofta användas att göra sådant du inte kan i bilen, till exempel läsning eller arbete, medan bytestiden ofta upplevs som bortkastad tid. Studier visar också att bytestiden dessutom upplevs som betydligt länge än vad den är.
Hur smidigt det är att byta är alltså helt avgörande för om man väljer att resa kollektivt eller inte.
En studie finansierad från Vinnova, myndigheten för att främja hållbar tillväxt, kommer i sin rapport fram till att ”Så länge resenären befinner sig på en buss eller ett tåg finns en tydlig operatör med ansvar att ta resenären till nästa destination. Så är inte fallet under bytet, som lätt blir ett svart hål där resenären är utlämnad åt sig själv och bara genom en kombination av tur och skicklighet kommer vidare med nästa reslänk”.
Resecentrum i Uppsala är ett utmärkt exempel på en plats där det krävs både tur och skicklighet för att lyckas med ett smidigt byte.
Det saknas helt enkelt en genomgående strategi för information till resenären. Vi Kristdemokrater anser att på en stor bytespunkt som Resecentrum finns det några grundläggande krav man kan ställa. Vi anser att det finns behov av samlad information för tåg- och bussförbindelser, realtidsinformation om förseningar, information om olika målpunkter och olika sätt att ta sig dit (gärna i form av både skyltar och pekskärm) samt orienteringskartor över Uppsala och närområdet.
Om du exempelvis ska till Akademiska sjukhuset eller Fyrishov, för att nämna några av våra stora besöksmål, så ska du lätt hitta information om vilken buss du ska ta, varifrån bussen går, när den ska gå och om den är i tid.
Det är viktigt att informationen är samlad. Du ska inte behöva stressa runt till olika ställen för att hitta det du behöver veta.
Vi kristdemokrater vill även utveckla UL-appen så att du kan följa din buss, veta var den är och därmed kunna planera din tid. Kanske är bussen sen och då behöver du inte gå till hållplatsen lika tidigt och slipper stå i decemberkvällen och frysa. Eller du kanske, precis som jag, har barn som tar bussen själv ibland och då kan det vara bra att du som förälder kan följa bussen i appen och på så sätt hjälpa ditt barn.
Tiden på hållplatsen känns också betydligt kortare om du slipper spana efter bussen och i stället kan sitta lugnt i busskuren och läsa. Sådant påverkar bevisligen människors vilja att resa kollektivt.
Det gemensamma biljettsystemet för region- och stadstrafik var ett stort steg framåt. Men det finns en del kvar att göra föra att det ska fungera optimalt. Om du som passagerare reser med en på en stadsbuss så köper du en zon 1-biljett. Ska du sedan ta en länstrafik buss vidare utanför staden krävs en zon 2-biljett men att köpa till en sådan kan ofta bli krångligt. Detta beror till stor del på att bussen fortfarande befinner sig i zon 1 när du köper biljetten, detta gör att du ibland inte kan köpa den biljett du ska köpa. Kommer det då en kontrollant är din biljett inte giltig. Det är inte rimligt att den som vill göra rätt för sig ska bli lidande.
Oron över att utpekas som fuskare ökar inte viljan för ”iblandresenärer” att resa kollektivt utanför sitt invanda mönster.
För att uppmuntra till att åka mer kollektivt kommer vi kristdemokrater fortsätta jobba för att resandet ska bli så smidigt och effektivt som möjligt. Det tjänar både vi och klimatet på!