Samverkan mellan Östhammars kommun och Uppsala läns landsting har inte varit tomma ord och utfästelser till invånarna från Centerpartiet.
För oss har det varit ett mångårigt arbete och som nu har börjat ge resultat. I praktisk politik har vi tagit tillvara alla de möjligheter vi haft i våra politiska uppdrag att arbeta för att riva gränser mellan kommunen och landstinget.
I praktisk politik har det inneburit att skapa en väl fungerande hälso- och sjukvård för innevånarna, vilket innebär att de ska få sitt samlade behov av hälso- och sjukvård och social omvårdnad – utom den vård som behöver akutsjukhusets specifika kompetenser och resurser.
Förra valrörelsen fick vi vid många tillfällen förklara syftet, metoder och innehåll till alla de som sa ”det kommer aldrig att gå”. Nu har vi ett resultat, byggt på 4 års arbete, enkäter och intervjuer med brukare/patienter och anhöriga samt presenterade resultat som genomförts i en oberoende utredning, vilken presenterades för huvudmännen under våren. Resultatet visar att vi är på rätt väg.
I vårt arbete har den stora utmaningen varit att förena två olika synsätt och att ta tillvara de fördelar som ett utvecklat samarbete kan ge för att höja kvaliteten i vården och omsorgen. Uppdraget till personalgrupper som genomfört olika insatser under arbetets gång har varit att se nya möjligheter för de krav och behov som ställs på dagens och morgondagens verksamheter. Hur personalens kompetenser bättre kan tas tillvara och hur ekonomiska resurser bäst kan utnyttjas liksom hur verksamheter kan organiseras. Allt detta för att på allra bästa sätt gagna den enskilda innevånaren.
Några exempel:
- Närvårdsenheten med 18 platser – och unik i landet – har kunnat ge en omsorgsfull vård med hög kvalitet till drygt 400 personer varje år. Utredningsresultatet visar att innevånarna har fått en ökad närhet till vård som annars i stor utsträckning skulle behöva sökas på Akademiska sjukhuset. Enligt intervjuer med patienter och anhöriga har detta skapat en ökad trygghet.
- Inom området barn och ungdom har bland annat ett barnhälsoteam inrättats i kommunens tätorter i syfte att tidigt upptäcka barns behov av särskilda stöd. Inom beroendeområdet har program tagits fram för att stärka samverkan och primärvårdens initiala omhändertagande av patienter med missbruk, riskbruk och beroende. Inom psykiatriområdet har omfattande insatser skett utifrån överenskommelse och handlingsplaner. Gemensamma vårdinsatser för äldre har tillskapats.
- Närvårdsarbetets ekonomiska effekter har varit gynnsamma. Vårdplatser har kunnat frigöras på Akademiska sjukhuset för andra patienter. Personalen har ökat insikten om varandras roller och uppdrag, gemensamma utbildningsinsatser har genomförts.
Stora utmaningar väntar för att klara behoven inom vård och omsorg de närmaste åren. Då behövs samverkan mellan myndighetsgränser, stark politisk ledning, politiska mål, effektivitet och kvalitet och inte minst personalresurser.
Vi slår oss inte till ro med ett positivt utredningsresultat. Vi har engagemanget och känner utmaningen att fortsätta utveckla närvårdsarbetet. Det arbete som vi redovisar måste vidareutvecklas med ett fortsatt fördjupningsarbete. Områden som särskilt bör utvecklas är förebyggande hälsoarbete bland äldre, psykiatri, rehabiliteringsfrågor, demens. Vi kommer också att arbeta för att möjliggöra att utveckla mobila team för sjukbesök hos äldre, liksom att åstadkomma en äldrevårdscentral. Alla tycker i dag att det är en självklarhet att gå till en barnavårdscentral. Vi anser att det ska vara lika självklart för äldre att besöka en äldrevårdscentral.
Det kallar vi närodlad politik!
Kerstin Björck-Jansson Inga Alm
ordförande i socialnämnden (C) ordförande i norra länsdelsberedningen (C)
Östhammars kommun Uppsala läns landsting