Socialdemokraterna Kenneth G Forslund och Marie Granlund säger sig inte ha något att emot att diskutera Nato (UNT 26/10). Det är ytterst välkommet. Tyvärr är det inte den bild vi får av partiets säkerhetspolitik. När läget i omvärlden blir allt sämre verkar S sätta partiets intresse före nationens intresse genom att just avfärda en seriös debatt om förutsättningarna för ett svenskt medlemskap.
Att läget är bekymmersamt bekräftades återigen när två ryska korvetter, utrustade med långdistansrobotar som kan bära kärnvapen, nyligen seglade in i Östersjön. Detta strax efter att ryska Iskander-robotar flyttats till Kaliningrad.
De fem partierna bakom försvarsuppgörelsen var överens om att tillsätta en utredning om de olika samarbeten som finns, inklusive Nato. I september, efter väl genomfört arbete, presenterade ambassadör Krister Bringéus sin rapport.
En av slutsatserna är att Sverige, som medlem, inte bara får ta del av Natos försvarsgarantier – dessutom skulle västs samlade konfliktavhållande förmåga i regionen öka. Inga sakliga motargument har presterats. Istället har det sagts nej och den ena ministern efter den andra har viftat undan utredningen.
I en artikel med rubriken ”Är partiet viktigare än landet, ministern?” menar tre framstående ambassadörer med kopplingar till Socialdemokraterna att Wallström ”beordrat fram den största möjliga tystnad som regelmässigt inträder när man kör huvudet i sanden” och att ”partiledningen surrat sig fast vid dogmer, som inte längre kan försvaras med sakliga argument”.
Slutsatsen som dras är att S har ”tappat den säkerhetspolitiska orienteringsförmågan i Europa och i svensk politik, och inte ser de utmanande konsekvenserna av sin egen argumentation”.
Lägg till Socialdemokraternas agerande den allvarliga splittring som råder inom Miljöpartiet. Nästan en femtedel av de grönas riksdagsledamöter motarbetar nu öppet sitt eget parti, mycket på grund av de säkerhetspolitiska frågorna. När alla Allianspartier står enade för ett Nato-medlemskap blir splittringarna inom regeringspartierna allt tydligare.
Det försämrade omvärldsläget gör att Sverige behöver en stärkt försvarsförmåga och en fördjupad, öppen och faktabaserad debatt om ett svenskt Nato-medlemskap. Den rödgröna regeringen måste ta sitt ansvar.
Ulrika Karlsson
Gruppledare i EU-nämnden (M)
Karin Enström
Utrikespolitisk talesperson (M)
Hans Wallmark
Försvarspolitisk talesperson (M)
LÄS OCKSÅ: S väljer samarbetslinjen med Nato