Nedskärningar får inte gå ut över skolan

En ekonomi i balans får inte kosta vad som helst, skriver Asal Gohari.

Asal Gohari

Asal Gohari

Foto: Fotograf saknas!

DEBATT2016-02-18 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att alliansen efter åtta år vid makten lämnade efter sig ett underskott på 54 miljoner kronor år 2014 inom den kommunala gymnasieskolan är ingen nyhet. Sedan den rödgröna majoriteten kom till makten i Uppsala kommun har de bemött motgångar och politikerna har varit tvungna att ta till drastiska åtgärder för att få en budget i balans.

Vi från SSU Uppsala är dock kritiska till att det är skolan och ungdomarna som ska betala priset för beslut irrationella politiker tagit under åtta år.

Utbildningsnämnden har fattat en rad beslut med syfte att på fyra år stabilisera budgeten. Nedläggning av Bolandgymnasiet och gymnasiala inriktningar är några av dessa beslut som skridit till verket. Socialdemokraterna har medgivit att besluten har varit svårfattade, men nödvändiga för att uppnå de ekonomiska mål man har i sikte. Socialdemokraterna var det parti som gick till val på att ge ungdomar en bättre framtid och därmed satsa på skolan.

Hur ska Socialdemokraterna fortsätta ha stöd från de föräldrar som med stolthet på valdagen röstade på ett parti som de visste inte ville blunda för att ge alla ungdomar en rättvis och kunskapsberikad framtid?

Vi från SSU Uppsala menar att det är fel väg att gå. Att på kort sikt skära ner i gymnasiesektorn och dess utgifter är någonting som i slutändan må leda till “en budget i balans” men till vilket pris? Att behöva spara på administration som sätter ännu mer press på lärarna. Lärare är nyckeln till varje elevs framgång. I slutändan drabbar det elevers skolgång.

Vi tror att en gynnsammare väg att gå är att höja skatterna och sätta långsiktigare mål.Att till varje pris få ner underskotten redan till 2018, är ett mål som betyder enorma nedskärningar vilket äventyrar ungdomarnas skolundervisning.

Sätt i stället ett mer långsiktigt mål till år 2022 för en budget i balans. På så sätt kan underskotten betas av samtidigt som kvaliteten säkerställs. I dag står det tomma lokaler som gymnasieskolorna inte kan använda men ändå tvingas betala hyra för. SSU Uppsala vill att kommunen ska höja skatten, fylla tomma lokaler och sätter långsiktigare mål för en budget i balans i stället för att skära ner i personal.

2018 är det nästa gång Uppsalaborna går för att rösta i kommunvalet. Om Socialdemokraterna vill vinna även det valet måste politikerna redan nu bestämma sig för vilka beslut som gör partiet värdigt att rösta på.

Är det en budget i balans som är trofén eller är trofén gymnasieskolor med kvalitet, där lärarna ägnar sig åt att faktiskt undervisa och där eleverna inte känner sig bortglömda?

SSU tycker att Socialdemokraterna ska sätta investeringar före effektiviseringar. Budget i balans i all ära, men till vilket pris?

Asal Gohari, ordförande SSU Uppsala

Läs mer om