Uppsala bör ta ett större ansvar för utanförskapet än andra kommuner. Många orter brottas med problem som låg tillväxt, låg utbildningsnivå och hög arbetslöshet.
Uppsala har däremot gott om arbetstillfällen och en hög tillväxt. Därför bör vi också ta ett större ansvar för de grupper som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
AlphaCE är ett nationellt företag. Vi arbetar med dem som står långt från arbetsmarknaden och en av våra viktiga målgrupper är nyanlända invandrare. Inom ramen för SFI och Arbetsförmedlingens uppdrag Grundläggande moduler försöker vi hjälpa så många som möjligt att hitta nycklarna in i samhället. Vi konstatera att väldigt många av dem som söker sig till Uppsala är akademiker, de har starka drivkrafter och en hög ambition. De har goda förutsättningar att hitta ett arbete. Vi ser också att många arbetsgivare har ett rekryteringsbehov inom ”lågtröskeljobb”, till exempel städare och diskare. Arbetstillfällen som går att kombinera med SFI-studier.
Mångfalden är viktig för Uppsalas tillväxt och näringsliv. Vi lutar oss gärna mot våra etablerade universitet och myndigheter. De är viktiga nav i Uppsala, inte minst med tanke på att de skapar en stabilitet vid en lågkonjunktur.
Samtidigt behöver vi värna mångfalden och nya tillväxtområden. Uppsala behöver städföretag, transportföretag, butiker och handel. Vi behöver upplevelseindustrin och tillverkningsindustrin.
Vi behöver värna bilmontörer, lokalvårdare och killen eller tjejen som ser till att kopiatorn fungerar på kontoret. Uppsala behöver mångfalden – om vi ska klara tillväxten.
I dagarna arrangeras en arbetsmarknad- och näringslivskonferens på UKK. En av talarna är arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Samtidigt, på Fyrishov, arrangerar Ung Företagsamhet en företagarmässa där gymnasieungdomar visar upp sina 166 företag och tävlar i allt från bästa produkt till bästa säljare. Ett fantastiskt initiativ som visar på drivkraft och mångfald.
Uppsala behöver fler företagare. Efter 20 år som företagare och vd för olika företag – både små och stora, nationella och lokala – vet jag att företagsklimatet i Uppsala har förbättringspotential.
Det är ingen slump att AlphaCE valt att lägga sitt huvudkontor i Småland. Där finns en Gnosjöanda som vi bör ha respekt för. Därför är det så roligt att se hur Ung företagsamhet engagerar. Över 4 000 gymnasieelever har i år varit företagare och funderat kring intäkter, kostnader, säljstrategier och affärslogik. Förhoppningsvis kan detta berika Uppsala i många år framöver. Dessa ungdomar kommer att ha ett annat perspektiv när de kommer till föreläsningarna på universitetet oavsett om de studerar företagsekonomi eller biokemi. När de så småningom möter en arbetsgivare som ska anställa kommer de att ha en ökad förståelse för företagandet.
UNT har tidigare skrivit flera artiklar om Arbetsförmedlingens oförmåga att anvisa arbetssökande till olika aktiviteter.
En rapport från RUT, regeringens utredningstjänst, visar att Arbetsförmedlingen i Uppsala har använt relativt lite statliga medel till de grupper som står längst från arbetsmarknaden. Detta är inte acceptabelt.
Politiker och tjänstemän i Uppsala bör säkerställa att de grupper som står längst från arbetsmarknaden också får det stöd och den hjälp som de behöver.
Det finns många goda krafter som arbetar i rätt riktning. Konferensen på UKK och gymnasiemässan på Fyrishov är två sådana exempel. Men mycket kvarstår att göra. Inte minst för de svagaste grupperna i samhället. I Uppsala finns förutsättningar för dem som står utanför arbetsmarknaden. I Uppsala finns goda förutsättningar för att lyckas med integrationen. I dag kommer vi att bjuda arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till ett rundabordssamtal senare i vår för att diskutera hur vi kan använda Uppsalas potential på bästa sätt. Vi hoppas att ansvariga kommunalråd och cheferna på Arbetsförmedlingen i Uppsala vill delta.
Maria Mattsson Mähl, vd för AlphaCE