Det är naturligtvis bekvämt att hävda att vi liberaler, som enligt FI-studenter värnar ojämlika strukturer, vill begränsa tillgången av resurser och möjligheter till ”vår” egna grupp. Det är så strukturalister argumenterar och de som inte anammar denna strukturella verklighetsbeskrivning är en del av rådande maktförhållanden och utgör därmed även en del av problemet. Det är på detta sätt man kan hävda att meningsmotståndare inte förstår eller missuppfattar det man som strukturalist påstår eller föreslår i artiklar. För att upprätthålla någon form av akademisk och vetenskaplig hederlighet ämnar vi att beskriva hur verkligheten ser ut utifrån befintliga empiriska studier.
FI-studenter beskriver högskolevärlden som en exkluderande ”herrklubb” som inte vill se främmande element. Glädjande nog kan vi upplysa FI-studenterna om att verkligheten inte är som ni beskriver den.
Vi har på 35-40 år gått ifrån att svensk högskola är en plats för samhällets elit. Idag har vi ett massuniversitet där alla är välkomna att ta del av skattefinansierad högre utbildning under förutsättning att du uppnår kunskapskraven. Andelen med akademisk examen i den svenska befolkningen har ökat påtagligt. År 1977 var cirka 150 000 studenter registrerade på en utbildning på grundnivå och avancerad nivå per hösttermin. År 2013 var nästan 350 000 studenter registrerade. Läsåret 1999/2000 hade 12 procent av 35-åringarna en minst treårig examen. 2012 hade den andelen stigit till 28 procent.
En framgång för svensk demokrati som också kan förstås utifrån framväxten av vårt nuvarande kunskapssamhälle.
FI-studenter beskriver högskolan som en ”herrklubb”, vilket inte heller stämmer. Det främsta problemet idag är de stora könsskillnaderna – det råder en kvinnodominans i universitetsvärlden. Av kvinnorna i befolkningen har 35 procent en minst treårig examen, medan andelen är 21 procent för männen. En förklaring till könsskillnaderna hör samman med att män och kvinnor läser olika utbildningar på gymnasiet, där framför allt kvinnor i högre utsträckning läser på de studieförberedande programmen. Utmaningen ligger här i att väcka unga pojkars intresse för läsning i tidig ålder. Redan i grundskolan sätts förväntningarna på barnen beroende på om de är pojkar eller flickor och redan där bör insatser göras.
Det är fler kvinnor än män bland studenterna. Tyvärr har den snedvridna könsfördelning i princip hållit sig på samma nivå som i början av 00-talet – 40 procent män och 60 procent kvinnor. Även inom yrkesexamensprogrammen är könsfördelningen sned. Kvinnodominansen är stor på yrkesexamensprogrammen inom vård och omsorg samt på lärarprogram och männen är i tydlig majoritet på yrkesexamensprogrammen inom teknik.
Samtliga utexaminerade personer läsåret 2012/13 var 63 procent kvinnor och 37 procent män. En följd av ojämlika förhållanden mellan kvinnor och män på våra svenska universitet och högskolor.
När det gäller könsfördelning på forskarnivå kan vi dock se stora framgångar. Sedan år 1990 var det nästan dubbelt så många män som påbörjade en utbildning på forskarnivå, men sedan dess har andelen kvinnor ökat kraftigt. Från och med år 2000 har könsfördelningen i stort sett varit jämn.
Om ni menar allvar med feminismen och jämställdheten bör ni rikta fokus på att jämna ut dessa skillnader och föreslå verktyg. Liberala studenter vill att rekryteringen till högskolan ska breddas genom att lärosätena metodiskt arbetar för att nå underrepresenterade studentgrupper med information om att studera vidare på högre utbildning samt genom breda ingångar till högskolan via exempelvis ett basår som lägger grunden för vidare utbildning på högre nivå.
Kärnan i FI-studenters artikel är kort och gott att antagning till högskolor ska kunna ske genom andra erfarenheter än nuvarande. Detta för att rekrytera fler från studieovana miljöer. Vidare presenterar inte FI-studenter ett enda förslag på hur detta skulle gå till. Vad har FI-studenter för förslag egentligen?
Robert Andersson, Ordförande Liberala studenter Stockholm
Patrick Jarelius Persson, Liberala studenter Stockholm
Ida Arnstedt, Liberala studenter Stockholm