Under våren har det klargjorts att stora nedskärningar på gymnasieskolan i Uppsala kommer att behöva göras. Stora summor ska sparas in på utbildningen, vilket är något som slår hårt mot personal som elever.
Lärarnas protester har hörts tydligt, men elevernas perspektiv har glömts bort. Vi elevkårer i staden organiserar en stor majoritet av eleverna och vill därför nu sätta ner foten och säga ifrån. Det är vår framtid ni äventyrar.
Nedskärningarna har fått skolorna i kommunen att ta till drastiska åtgärder. På ett flertal skolor finns en osäkerhet bland lärarna, de vet helt enkelt inte om de får arbeta kvar kommande läsår eller ej. Inte bara är det ett stort stressmoment för lärarna i fråga, utan även de elever som lärarna undervisar drabbas hårt. En stor osäkerhet hos lärarna påverkar undervisningen och gör även eleverna osäkra.
Att inte veta hur framtiden ser ut kan minska läraranas motivation, vilket kan minska den kunskap som ges eleverna. När detta sker sänks både betygen och motivationen till att lära sig mer. Det slår hårt mot elevernas framtida utbildning och arbete.
Vi förstår att budgetunderskottet gör att kommunen blir tvungen att göra stora nedskärningar i utgifterna, men vi vädjar er politiker om att inte göra dessa nedskärningar i gymnasieskolan.
Eleverna på dessa skolor är Uppsalas framtid, och att sätta vår kunskap i andra hand är att sätta vår framtid i andra hand.
Det är inte bara dagens gymnasieungdomar som drabbas, kommande årskullar kommer att slås av samma försvagade gymnasieskola och den förlorade utbildningen blir ett faktum.
I och med dessa nedskärningar tas, utöver lärartjänster, även administrativa tjänster bort. Detta i kombination med större klasser gör att lärarnas arbetsbelastning ökar, vilket minskar lärarnas tid med varje enskild elev.
Det påverkar alla elever, men slår hårdast mot dem som behöver mest stöd från lärarna.
Utan ett sådant stöd ökar risken för att eleverna inte uppnår kunskapskraven och därmed inte kan fullfölja sin utbildning. Det blir förödande för deras framtid.
I en akademikerstad som Uppsala, där det alltid varit stort fokus på utbildning, är detta problematiskt. Elever från Uppsala kan komma att stå utan de kunskaper som krävs för att läsa vidare på universitetet eller få det yrke de drömmer om, då gymnasieskolan inte gett tillräckligt stöd för att eleverna ska klara de mål som krävs.
Vi elever vill ha mer fakta och svar på våra frågor.
Vi har därför bjudit in de ansvariga politikerna till en utfrågning den 2 maj, så att vi till kan förstå och visa att vi elever bryr oss om vår framtid.
Om två år är det dags för kommunval. En majoritet av de elever som nu läser på gymnasiet kommer att ha åldern inne för att rösta och påverka kommunens uppbyggnad. Är detta bilden ni vill sända ut till era framtida väljare?
Ida Hallgren, ordförande Elevkåren Katedral, Urte Bileviciute, ordförande Elevkåren Rosendal, Olivia Nothér, ordförande Kunskapskåren, Mustafa Ali, ordförande Celsius elevkår, Simon Svanfeldt Karlsson, ordförande TBS Uppsala elevkår, Maja Eidhagen, ordförande Cultus elevkår, Nellie Trullson, Grillskas elevkår, Tilda Andersson, Skrapans elevkår, Emma Gutowska, Internationella Gymnasiets Uppsala elevkår, Lukas Normell, Hardkåren (Boland/GUC), Caroline Henriksson, Fyrisskolans elevkår, Ahmed Almasri, Linnégymnasiets elevkår