Nu sätter Uppsala kommun på allvar i gång arbetet med att införa heltidsanställning för tillsvidareanställda. Därmed tar vi som länets största arbetsgivare ett historiskt steg mot ett ännu mer jämställt och rättvist Uppsala. Samtidigt tryggar vi framtida kompetensförsörjning och gör Uppsala kommun till en modernare och mer attraktiv arbetsgivare. Ambitionen är att ändra normen, att yrken inom vård och omsorg i grunden ska ses som heltidsyrken.
Det utbredda deltidsarbetet inom kvinnodominerade yrken är en viktig förklaring till varför kvinnor har en lägre inkomst än män. Kvinnor som arbetar inom vården och omsorgen har dessutom efter ett långt yrkesliv ofta en pension som blir svår att leva på.
Under årtionden har yrkesarbetande kvinnor i Sverige, intresseorganisationer, fackförbund och politiska partier drivit frågan om rätten att få arbeta heltid. Trots ett omfattande arbete har antalet heltidsarbetande endast ökat marginellt, därför att deltid som norm är stark i vissa yrkeskategorier. Det vi gör nu i Uppsala kommun är ett medvetet val för att ytterligare påskynda utvecklingen mot ett mer jämställt arbetsliv inom kommunen.Framtida kompetensförsörjning är ett annat tungt vägande skäl till att införa heltid som norm. Uppsala växer kraftigt och kommunen kommer att behöva rekrytera många nya välutbildade och högkompetenta medarbetare under kommande år samtidigt som pensionsavgångarna är stora. Kompetens- och utbildningskraven, inte minst inom många vård- och omsorgsyrken, ökar och bristen på utbildad arbetskraft är redan stor i Sverige.
Vi vill att våra nuvarande och framtida medarbetare helt och fullt ska ha möjlighet att satsa på en karriär inom de spännande och givande yrken som kommunen erbjuder. Genom att erbjuda deltidsanställda medarbetare mer arbetstid förbättrar vi den enskilde medarbetarens möjlighet att engagera sig i verksamhetens- och sin egen utveckling, samtidigt som vi minskar rekryteringsbehoven.
1400 medarbetare inom vård och omsorg som i dag har deltidsarbete får i dagarna en enkätundersökning där de får frågan om de vill och kan arbeta heltid, alternativt gå upp i tjänstgöringsgrad från och med 2017. Vi förväntar oss inte att alla kommer att vilja gå upp i tid. De medarbetare som vill fortsätta arbeta deltid ska naturligtvis ha den möjligheten. För att öka vår kunskap ställer vi frågor om varför de önskar att arbeta deltid.
Utgångspunkten är att samtliga tillsvidareanställningar i Uppsala kommun ska göras om till heltidsanställningar, men med rätt att vara tjänstledig på deltid. Alla medarbetare som har haft en deltidsanställning kommer att ha rätt till tjänstledighet till den tidigare sysselsättningsgraden under ett år i taget. Medarbetare och chef ska varje år göra en avstämning med målet att gå upp i sysselsättning till heltid. Den lagstadgade rätten att vara tjänstledig för att studera eller ta hand om barn påverkas inte.
Vi behöver vidga samhällsdiskussionen om vad ett hållbart arbetsliv innebär. Under perioder av ett långt yrkesliv kan människor behöva gå ner i arbetstid och det kan vara helt andra orsaker än studier och föräldraledighet. Hur en god arbetsmiljö hänger ihop med låga sjuktal är väl känt, men att höja blicken och se hur ett hållbart arbetsliv skapar långsiktigt goda levnadsvillkor för kommunens medarbetare är nödvändigt. Vi hoppas kunna bli ett gott exempel för fler arbetsgivare inom såväl offentlig som privat sektor.
I kommande etapper för att införa rätt till heltid i Uppsala kommun kommer fler yrkeskategorier, till exempel måltidspersonal, och lärare ingå och vi ska öka kunskapen om ett hållbart arbetsliv och ge möjlighet att gå ner i tjänstgöringsgrad till medarbetare utan att de långvarigt fastnar i en deltidsfälla.
Erfarenheten från andra kommuner visar att flexibilitet och nytänkande är nödvändigt för att lyckas med införandet av heltid som norm. Det kräver samarbete mellan enheter och avdelningar och att medarbetarna blir delaktiga och involveras i att finna lösningarna. Det krävs också ett fortsatt nära och förtroendefullt samarbete med de fackliga organisationerna.
Omvandlingen till heltider är en stor omställning som kommer att innebära betydande utmaningar. En del verksamheter har svårt att fungera utifrån enbart heltidsschemaläggning. Medarbetare som varit vana vid deltidsarbete kan tveka inför förändringar, även om de medför förbättringar. Heltid som norm kommer helt klart att ställa krav på nytänkande och anpassningar både för kommunen och för medarbetarna. Från den politiska majoritetens sida är vi fast beslutna om att lyckas med detta viktiga förändringsarbete. Det gör Uppsala till en modern, jämställd och attraktiv kommun att arbeta i. Nu går vi från ord till handling i en av vår tids viktigaste jämställdhets- och kompetensförsörjningsfråga.
Marlene Burwick
Kommunstyrelsens ordförande (S)
Maria Gardfjell
Kommunalråd med ansvar för personal och HR (MP)
Ilona Szatmari Waldau
Kommunalråd med ansvar för jämställdhet (V)