Fler än 700 000 nya bostäder behövs i Sverige fram till år 2025. Över 80 procent av kommunerna uppger att det råder brist på bostäder, och Uppsala är en av dem. I dag träffar Skanska kommunens beslutsfattare för att diskutera hur vi tillsammans kan hitta lösningar för ett ökat bostadsbyggande. Vi menar att det finns många kommuner som kan lära av kopplingen mellan infrastrukturinvesteringar och bostäder som finns i Uppsala. Det är en förutsättning för att lösa bostadsbristen.
Enligt den senaste prognosen från Boverket behövs 710 000 nya bostäder fram till år 2025. Ska Sverige klara av att bygga så många bostäder behöver det byggas dubbelt så mycket som det gör i dag. Vi vill bidra med vår kunskap i denna process.
Till att börja med menar vi på Skanska att offentliga subventioner till byggbranschen bör undvikas, särskilt som byggbolagen inte efterfrågar dem. I en marknadsekonomi är bostadsbyggandet beroende av ett gott samarbete mellan marknadens aktörer och offentliga beslutsfattare. Men för att byggandet ska bli så effektivt som möjligt krävs att marknaden styr utbud och efterfrågan.
Vi har genomfört en undersökning som visar att kommunerna efterfrågar fortsatta regelförenklingar och förtydligande av gällande regelverk framför subventioner. De regelförenklingar som genomförts de senaste åren har bidragit till ett ökat bostadsbyggande. Det som återstår är att fatta de tuffa politiska beslut som leder till en fungerande marknad; att flyttkedjorna i det befintliga beståndet får fart och att tiden mellan idé och färdig bostad i nyproduktionen av bostäder kortas rejält. Det är också viktigt att detaljplanerna inte blir för detaljerade för att vi ska kunna bygga för alla.
Det behövs även en tydligare samplanering mellan bostäder och infrastruktur. I varje nybyggd bostad ska en familj, en student eller en pensionär flytta in. Var och en av dem har ett vardagsliv som måste fungera. Det måste gå smidigt att ta sig mellan hemmet, skolan, jobbet och affären. I Skanskas bostadsrapport för 2015 tillfrågades potentiella bostadsköpare om vad som är viktigast vid ett eventuellt köp av bostad. Den enskilt viktigaste faktorn är goda kommunikationer. Med ny eller utbyggd infrastruktur kan helt nya bostadsområden byggas. Men det kräver att planeringen av infrastruktur och bostäder går hand i hand – samhällsplanering på riktigt.
Skanska för löpande dialog med politiska beslutsfattare, myndigheter och intresseorganisationer om hur bostadsbristen kan avskaffas. I dag träffar Skanska företrädare för Uppsala kommun för att diskutera hur kommunen ser på bostadsfrågan, vad vi som byggbolag kan bidra med för stadens utveckling och vad övriga Sverige kan lära av det som fungerar bra i Uppsala. För här finns lärdomar att dra. Till exempel så har det under de senaste åren byggts mer i Uppsala än i snittet för de 10 största kommunerna. I arbetet med framtagandet av Uppsalas nya översiktsplan betonas att investeringar i infrastruktur ska gå hand i hand med utvecklingen av bebyggelsestruktur. Det tycker vi att fler kommuner borde inspireras av.
Uppsala bygger inte bara för nuet; man bygger för framtiden och för att växa. I den ambitionen är det avgörande att tänka infrastruktur så fort vi tänker bostäder, och tvärtom. Det tror vi är en framgångsfaktor för att vi ska kunna bygga fler bostäder tillsammans.
Anders Danielsson
Vice vd och bostadspolitisk talesperson, Skanska
Marcus Andersson
Regionchef, Skanska