Psykisk ohälsa är en av samhällets stora utmaningar. Vi ser en ökning av nedstämdhet, oro, sömnsvårigheter och andra psykosomatiska symtom bland barn och unga, såväl i Uppsala län som i resten av landet. Folkhälsomyndighetens undersökning, "Skolbarns hälsovanor", visar att den psykiska ohälsan bland ungdomar har ökat sedan 1980-talet. Det gäller i första hand i årskurs 9, men även bland ungdomar i årskurs 7, och framför allt gäller det flickor. I 2014 års undersökning uppger 57 procent av 15-åriga flickor att de har två eller fler psykiska eller somatiska besvär mer än en gång i veckan.
Studier visar att andelen barn som skrivs in på sjukhus på grund av psykisk ohälsa mer än fördubblats de senaste 20 åren. Även i Statistiska Centralbyråns undersökning av barns levnadsvillkor har andelen barn och unga som lider av lätt till medelsvår psykisk ohälsa ökat sedan 1980-talet. Som politiker behöver vi arbeta aktivt för att hitta lösningar som kan möta problemen och förbättra den psykiska hälsan hos barn och ungdomar.
Vi vill stärka första linjen för barn och ungas psykiska hälsa. Vi fattar därför beslut om att avsätta ekonomiska medel till ett projekt för utbyggnad och utveckling i länet. Barn och unga har svårt att få information om var man kan vända sig för att få stöd och hjälp. Informationen om var vårdens första linjen för barn och unga finns, och hur man får kontakt för frågor eller för att söka hjälp, behöver förbättras.
Första linjen är viktig för att barn och unga samt deras anhöriga snabbt och enkelt ska kunna få kontakt för råd, stöd och behandling för psykisk ohälsa. Första linjen fyller därför funktionen som en ”primärvårdsnivå”, en första bedömning och behandling för barn och unga med lätt till medelsvår psykisk ohälsa. Dessutom kan de, när så är nödvändigt, få hjälp vidare till rätt instans.
Vi vill öka tillgängligheten inom första linjen för barn och ungas psykiska hälsa, samt bygga upp ett samarbete med kommunerna och därmed skapa bättre förutsättningar för en jämlik vård. Målgruppen är barn och unga med en lätt till medelsvår psykisk ohälsa och deras föräldrar. Vi startar därför upp samtalsmottagningar för unga i Heby, Håbo och Östhammar.
Mottagningarna kommer att ligga i anslutning till vårdcentral eller ungdomsmottagning. I uppdraget ingår även att utveckla samverkan med dessa kommuners skola, elevhälsa och socialtjänst inom området. Under projekttiden förs dialog också med övriga kommuner i länet om utveckling av första linjen för barn och ungas psykiska hälsa. Syftet är att fler barn och unga ska få tillgång till barn- och ungdomspsykolog.
Främjandet av psykisk hälsa har stor effekt. Barn och unga måste kunna räkna med att få rätt insatser i rätt tid, men dessvärre är den samlade bilden att barn och unga likväl ofta faller mellan stolarna, då det saknas etablerade strukturer för att erbjuda stöd och vård. Patient- och brukarorganisationer vittnar om att det är svårt att hitta rätt i vården. Även vårdpersonal uttrycker ibland svårigheter att hjälpa personer med psykisk ohälsa att hamna rätt. Det finns också ett glapp mellan de insatser som erbjuds generellt till alla barn och unga, och det stöd och vård som kan erbjudas av specialister inom vård och omsorg.
Barn och unga som inte får vård och stöd i tid riskerar att utveckla en fördjupad problematik senare i livet. Det är därför viktigt att på ett systematiskt sätt identifiera risker och behov och att säkerställa tillgänglighet till vård och stöd i rätt tid och på rätt nivå.
Sverige har en gemensamt finansierad hälso- och sjukvård som är mycket bra i internationell jämförelse. Dock ser vi att psykisk ohälsa ökar och är ett snabbt växande problem bland barn och unga och det finns brister när det gäller tidiga och samordnade insatser. Den negativa utvecklingen kan och måste brytas. Genom tidiga och samordnade insatser åstadkommer vi en bättre vård och förbättrad tillgänglighet som är avgörande för att motverka psykisk ohälsa. Att barn och ungdomar får en bra uppväxt är, inte enbart vårdnadshavarnas ansvar, utan ett ansvar för hela samhället.
Vivianne Macdisi
Ordförande sjukhusstyrelsen (S)
Malena Ranch
Ordförande vårdstyrelsen (MP)