Det har alltför länge saknats en plan för hur äldrevården ska utvecklas och hur många äldreboenden som ska finnas i Uppsala. Det förra alliansstyret valde att ställa den långsiktiga planeringen av äldreboenden åt sidan och i stället i alltför stor utsträckning överlåta åt marknaden att bestämma. Ideologiska experiment fick gå före evidensbaserad planering och sunt förnuft.
Den rödgröna majoriteten fick 2014 överta långa köer för de vårdgrupper som marknaden inte prioriterat. En annan konsekvens är överdimensionerade äldreboenden som inte nyttjar skattebetalarnas pengar på ett effektivt sätt.
Under alldeles för lång tid har det dessutom saknats en plan för hur Uppsalas landsbygd ska utvecklas. Nu har vi ett landsbygdsprogram och inom kommunen lägger tjänstemän ner stort arbete på att ta fram planer på hur vi ska utveckla och förbättra landsbygden.
Därför blir vi förvånade när Stefan Hanna, centerpartistiskt kommunalråd tillsammans med alliansens ledamöter från Äldrenämnden försöker göra gällande att vi i den nuvarande majoriteten inte skulle driva frågan om landsbygdens utveckling, samt att vi inte skulle möjliggöra en bra äldrevård på landsbyggden.
Sveriges befolkning bli äldre och samtidigt växer Uppsala kommun snabbt tack vare vårt bostadsbyggande. När den nuvarande majoriteten för dialog med pensionärsorganisationer, våra brukare och deras anhöriga framkommer med all önskvärd tydlighet att de äldre efterfrågar äldreboenden som har nära till kollektivtrafik, sjukhus och vårdinstitutioner. Man vill ha sitt äldreboende på en plats som gör livspusslet enkelt, både för sig själv och för dem man vill få besök av såsom barn och barnbarn.
Genom att titta på hur inflyttningen ser ut, hur vår befolkning förändras och hur våra äldre väljer var de vill bo kan våra statistiker få en god kännedom om hur många platser som behövs på våra äldreboenden de kommande fem åren.
Vi ser att det finns ett behov av fler vårdplatser inom vissa delar av kommunen medan andra delar har en högre behovstäckning. Vår målsättning är att man ska kunna erbjudas en bra plats och en vård med god kvalitet oavsett var i Uppsala man bor. Olika delar av Uppsala ska vara rimligt självförsörjande på omsorgsplatser.
En rad omständigheter kan påverka det prognosticerade behovet särskilt på längre sikt. Hit hör medicinska framsteg såsom bättre behandlingsmetoder för demenssjukdomar och förändringar i den äldre befolkningens levnadsvanor gällande motion, rökning, mat- och dryckesvanor med mera. Det förebyggande arbetet är därför av högsta vikt.
Monica Östman
Ordförande (S) Äldrenämnden
Eva Adler
Vice ordförande (MP) Äldrenämnden
Per-Olof Forsblom
Gruppledare för V i Äldrenämnden.