Nu sätter vi i gång!

De sociala konsekvensera av ska ­analyseras och en hållbarhetsplan ­antas, skriver politiker från S, MP och V.

Maria Gardfjell (MP)

Maria Gardfjell (MP)

Foto: Oscar Segerstrom

DEBATT2016-04-01 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har på många sätt varit ett positivt år för Uppsala. Det byggs, investeras och satsas som aldrig förr i vår kommun vilket är både roligt och utmanande. Vi behöver anpassa oss till den expansion som gör oss till landets främsta tillväxtregion. Vi behöver bygga om, bygga ihop och bygga ut för att kunna växa hållbart. Vi behöver tänka kreativt.

En del i det projektet är Ulleråker.

Den 6 april förväntas kommunstyrelsen anta det slutgiltiga planprogram som för Ulleråkerprojektet vidare, och tillåter oss att börja planera utvecklingen av Södra staden på en mer detaljerad nivå.

Vi vill tacka för alla synpunkter från er engagerade medborgare som kom in under samrådsperioden, och som har hjälpt oss att tänka nytt kring både stort och smått. Exempelvis har vi nu dragit ner ex­ploateringsgraden något, för att skapa en god livsmiljö med mer plats för möten och natur.

När vi nu blickar framåt gör vi det med stolthet över att så småningom kunna erbjuda 15 000 människor att bo i en modern och hållbar stadsdel. I dagens Ulleråker saknas service nästan helt och hållet, och de flesta är bilberoende.

Vi tar ett helhetsgrepp på projektet genom att säkerställa att Ulleråker blir mer än bara ett bostadsområde.

Det blir ett område med närhet till affärer och andra faciliteter, såväl som kommunikationer, arbetsplatser och inte minst grönområden. Fotgängare och cyklister ges företräde i gatunätet. De möjligheter till bilåkande som finns kommer att ske på de gåendes och cyklandes villkor. Utgångspunkten för Ulleråkerprojektet är och har alltid varit hållbarhet.

Vi säkerställer att utbyggnaden av området sker på den känsliga grundvattenåsens villkor. En omfattande grundvattenutredning med tillhörande riskanalys har gjorts inom ramen för projektet. Efter samrådsperioden har vi också beslutat om att ta fram en kommun­övergripande strategi för skydd av grundvattnet och Uppsalaåsen, med åtgärder och krav för att utbyggnaden inte ska bidra till att försämra vattenkvaliteten. En liknande strategi kommer att tas för hållbara vardagsresor till, från och inom Ulleråker.

Trafiken i Ulleråker planeras med människorna, klimatet och grundvattnet som första prioritet. Spårväg eller annan snabb kollektivtrafik är av avgörande betydelse.

Dessutom koncentreras bebyggelsen så att de viktigaste landskapsrummen i Ulleråker kan bevaras, utvecklas och skapa starka samband till omgivande stad och natur. Även stadskärnan kommer därför att gynnas av projektet. Den gamla kyrkogården, en park av tallar, en lugn skolmiljö, stigarna vid åsen, bostäder i olika former för människor i olika delar i livet och mycket mer är alla viktiga värden att värna.

De sociala konsekvensera kommer att analyseras djupare och en sammanhållande hållbarhetsplan kommer att antas.

Inköpet av marken i Ulleråker var en stor affär och det är inte konstigt att den har väckt debatt. Men det finns många fördelar med att kommunen i ett initialt skede äger marken. Det ger oss möjlighet att ställa de mycket höga krav som behövs för att kunna bygga i ett område med stora natur- och kulturhistoriska värden.

Nu när detaljplanerna ska börja mejslas ut tar vi era synpunkter på stort allvar. Att inte bygga bostäder när bostadsbristen både i kommunen och i riket är ett faktum är inget alternativ. Men det ska göras ansvarsfullt och hållbart. Det ska göras effektivt, men med eftertanke. Det ska göras med respekt för människor och natur. Så bygger vi det nya Ulleråker och Uppsala.

Erik Pelling, kommunalråd (S)

Maria Gardfjell, kommunalråd (MP)

Hanna Victoria Mörck, ersättare (V) i kommunstyrelsen

Ulleråker Beslut 6/4

Ulleråker

Kommunstyrelsen möts den 6/4 och väntas anta det reviderade programmet för Ulleråker med 7000 bostäder, skolor, butiker och verksamheter.

Läs mer om