Psykisk ohälsa är en av vår tids stora folkhälsoproblem. Det är den största enskilda orsaken till ohälsa bland kvinnor och den näst största bland män, enbart slagen av hjärt-kärlsjukdomar. Psykisk ohälsa exempelvis i form av depression, utmattning och stress, står för en tredjedel av all sjukfrånvaro i Uppsala län och den ökar. Det krävs samlade insatser från såväl kommuner, landsting och andra myndigheter för att bryta trenden.
Primärvården har en nyckelfunktion i arbetet med psykisk ohälsa, både som första kontakt och för behandling av lindriga och medelsvåra fall. Det är tydligt för oss som sjukvårdspolitiker att primärvården måste stärkas för att kunna erbjuda tidiga, tillgängliga och samordnade insatser. Vi vill därför göra en riktad satsning i primärvården för att personer med psykisk ohälsa snabbare ska få en första kontakt med vården och tillgång till en professionell bedömning och behandling.
I dag får många patienter behandling av externa behandlare inom ett vårdval för psykoterapi. Många av dem borde snarare tas om hand och behandlas redan i primärvården. Vi föreslår därför en förändring i remissrätten där primärvården från och med årsskiftet inte längre remitterar patienter till extern psykoterapi. Vårdval psykoterapi förändras istället till att bli en del av specialistpsykiatrin, exempelvis med möjlighet till något längre behandlingsserier när det behövs. Förutsättningarna för patienten att välja psykoterapeut kommer vara densamma som idag.
Ett mål med förändringen är att åstadkomma en jämlik vård som utgår från patienternas behov. Redan i dag ställer vi krav på vårdcentralerna att tillhandahålla psykologisk kompetens. I praktiken ser det däremot olika ut. De vårdcentraler som har få patienter hos psykolog och kurator tenderar att remittera mer till externa psykoterapeuter. Tillgången till behandling varierar stort mellan olika delar av länet. Samtidigt signalerar verksamhetsområde psykiatri på Akademiska sjukhuset att prioriterade patienter står i kö till psykoterapeutisk behandling. De kan inte remitteras till extern psykoterapi eftersom de behöver specialistvårdens samlade omhändertagande. Vi anser inte att det är jämlik vård och vård efter behov.
Vi delar den tydliga bild som både primärvården, psykiatrin och brukarföreningar ger: Det måste finnas en tydlig vårdkedja mellan primärvård och specialistvård som tillgodoser patientens behov av trygghet, kontinuitet och samordning av insatser.
Vi vill att primärvården satsar på att förstärka den psykologiska behandlarkompetensen och kapaciteten så att patienter garanteras behandling i rätt tid. Det kräver givetvis mer pengar. Därför föreslår vi en extra ersättning för besök hos psykolog och kurator. Räknat på dagens besök kommer satsningen kosta cirka tio miljoner kronor. Men vi vet att många vårdcentraler ser det stora behovet av mer resurser till arbetet med psykisk ohälsa. Vi tror därför att höjningen av ersättningen ska stimulera till fler besök och att alla vårdcentraler tar chansen att förstärka sin psykologiska kompetens. Vi kommer noga följa utvecklingen för att utvärdera att satsningen får önskad effekt: att öka tillgängligheten till psykologisk behandling i primärvården.
Att göra förstärkningen just i primärvården förbättrar möjligheten att tidigt erbjuda en sammanhållen vård. Psykologer, läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, kuratorer och andra yrkesgrupper kan arbeta i team för att på bästa sätt hjälpa patienterna på ett integrerat och sjukdomsförebyggande sätt.
De förslag vi lägger i vårdstyrelsen på måndag innebär en riktad satsning på första linjens psykiatri för att kunna erbjuda mer psykologisk behandling i primärvården. Det är mycket viktigt ut ett patientperspektiv och är en satsning vi är stolta över.
Malena Ranch
ordförande (MP) Vårdstyrelsen
Håkan Collin
1 vice ordförande (S) Vårdstyrelsen