Ny kärnkraft dubbelt dyrare än ny vindkraft

Ny kärnkraft är dubbelt så dyr som ny vindkraft. Leif Häggs siffror är tio år gamla, skriver Niclas Malmberg (MP) i en motreplik.

Niclas Malmberg (MP)

Niclas Malmberg (MP)

Foto: Fredrik Hjerling

DEBATT2015-02-04 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Leif Hägg (UNT Debatt 2/2) delar SD:s energipolitik och kritiserar utifrån det ingången till en energiöverenskommelse mellan regeringen och allianspartierna. Själva grunden för decemberuppgörelsen är dock att skapa möjlighet att styra landet utan inflytande från Sverigedemokraternas främlingsfientliga politik. Det finns ingen anledning att göra undantag för energipolitiken.

Sverigedemokraterna kräver inte bara flyktingstopp till Sveriges kommuner, på sina håll driver man också frågan om ”vindkraftsfri kommun”.

Förutsättningarna att skapa en hållbar energipolitik med ett parti som helt och fullt avfärdar en viktig del i en förnybar elproduktion är förstås obefintlig.

Däremot är det inte så att MP och regeringen har en övertro till vindkraften. Vindkraften är ett produktionsslag bland flera, och kan inte stå för hela elförsörjningen.

Under 2014 installerades 1 050 megawatt vindkraft och produktionen uppgick till 11,5 terawattimmar, motsvarande 8 procent av den svenska elanvändningen. Vindkraften är således redan i dag en viktig del av vårt elsystem, inte alls det försumbara tillskott Hägg vill få det till genom att peka ut produktionen ett särskilt klockslag som exempel.

Men potentialen är större, och det jag pekade på i min artikel var just en politik för hur vi ska kunna ta till vara hela den potentialen.

Men att det finns möjligheter att bygga ut vindkraften betyder inte att vindkraft passar överallt. Även i områden där de vindmässiga förutsättningarna är bra finns skäl att inte bygga vindkraft, om det föreligger negativ påverkan på människor, djur eller landskapsbild.

Hägg påstår att ny kärnkraft skulle vara billigare en ny vindkraft, men han lyfter samtidigt fram en kostnad på 60 öre per kilowattimme som genomsnitt för vindkraftsel i Europa.

Han borde då ställa det mot att Finlands pågående kärnkraftsbygge beräknas få en slutkostnad på över kronan/kWh.

Den studie om kostnader för elproduktion som Hägg hänvisar är dessutom nästan tio år gammal och tar inte alls hänsyn till den mycket snabba kostnadsminskning förnybara kraftslag har haft de senaste decenniet.

Faktum är att vi i Sverige nu bygger vindkraft för en kostnad under 50 öre/kWh – så den enkla matematiken är att ny kärnkraft är ungefär dubbelt så dyr som ny vindkraft.

Den marknadsmässiga svårighet, som gör att elcertifikatsystemet behövs, är dock att för att vara ekonomiskt lönsamma måste nya investeringar kunna konkurrera med befintlig produktion.

Avslutningsvis menar Hägg att vindkraftanläggningars livstid är förhållandevis korta. Men vad Hägg också då borde nämna är att ett uttjänt vindkraftverk går att metallåtervinna och att även om ett kärnkraftverk kan ha längre drifttid alstrar kärnkraften samtidigt ett avfall som fortsätter att vara extremt farligt under overskådlig tid.

Niclas Malmberg, riksdagsledamot (MP)

Läs mer om