Nylagat till patienterna

Det krävs ingen raketforskare för att inse att kall mat som värms upp blir sämre än nylagad varm mat, skriver Johan Edstav och Annika Forssell i en replik.

Johan Edstav

Johan Edstav

Foto: Jörgen Hagelqvist

DEBATT2014-06-16 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en debattartikel i UNT den 7 juni 2014 skriver tre folkpartistiska landstingskandidater att de vill att maten på Akademiska sjukhuset framöver ska fortsätta tillagas med cook and chill-teknik, samma produktionssätt som den djupt kritiserade maten som i dag levereras från Västerås i dag. Samma metod som gjort att Uppsala fick lägst betyg av alla landsting för maten i den nationella patientenkäten som SKL gör.

Genom att börja med att berätta om nobelmiddagen försöker folkpartisterna på ett ganska ohederligt sätt få dem som läser artikeln att tro att maten på sjukhusen serveras med stärkta servetter och med tjusiga uppläggningar, snarare än de tråkiga plåtbleck i värmevagnar som är den faktiska verkligheten för patienterna på våra sjukhus.

Nordqvist, Bichara och Enfeldt hävdar att mindre mat kommer slängas och att det blir flexiblare med cook and chill-metod. De har fel. Miljöpartiets förslag om varmmatsproduktion är mer flexibelt och kommer att göra att mindre slängs än dagens kallmatsproduktion. I dag slängs 25 procent av maten som produceras i Västerås, eftersom man måste göra en överkapacitet och inte vet vad patienterna vill äta om en eller ett par dagar. Med varmmatsproduktion lagar man efter hur maten beställs och går åt. Det leder till gladare och mer hälsosamma patienter, mindre matsvinn, och är bättre för miljön.

Om nu cook and chill är så fantastiskt som folkpartisterna försöker påskina, kan man ju fråga sig varför man då har valt varmmatsproduktion när man renoverade och återöppnade köket vid lasarettet i Enköping?

Miljöpartiet menar att god och näringsrik mat är en viktig del av tillfrisknandeprocessen. Därför borde landstinget lära av de goda exempel som finns i till exempel Köpenhamn. Miljöpartiet har två gånger under mandatperioden varit på studiebesök vid Hvidovre hospital i Danmark. Där lagar man maten i tillagningskök på plats. Det gör att man kan låta patienterna välja från ett stort antal olika maträtter, vilket gör att fler äter bättre. Maten kan också serveras nylagad, vilket förbättrar näringsinnehållet. Det blir dessutom ingen större skillnad i kostnad, eftersom man minimerar svinn.

Det krävs ingen raketforskare för att inse att kall mat som värms upp blir sämre än nylagad varm mat. Om betyget Sveriges sämsta patientmat inte säger Folkpartiet något, så föreslår vi att ni pratar med patienterna och personalen. Det har vi från Miljöpartiet gjort och stödet är överväldigande för våra förslag om riktig och nylagad mat på sjukhuset. Det är bra att det är tydligt för väljarna vad höstens val handlar om. Folkpartiets nedkylda och näringsfattiga eller Miljöpartiets nylagade och näringsriktiga mat.

Johan Edstav (MP), landstingsråd

Annika Forssell (MP), ledamot av produktionsstyrelsen

DEBATT

Läs mer om