Nystart för bostadspolitiken

Regeringens bostadspolitik präglas av brist på förlsag och initiativ, skriver caroline Szyber, Jonas Segersam (bilden) och Björn-Owe Björk, KD.

Jonas Segersam (KD).

Jonas Segersam (KD).

Foto: stewen@qimage.se

Debatt2016-06-27 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen bröt regeringens bostadsförhandlingar med Alliansen samman. Kvickt som ögat höll Peter Eriksson och Magdalena Andersson presskonferens och presenterade ett urvattnat förslag om att under 4 år ta bort taket för reavinstskatten vid försäljning av bostad (”flyttskatten”). Ett halvhjärtat försök att möta förslag från exempelvis Kristdemokraterna om att ta bort taket permanent och att ge möjlighet att skjuta på räntebetalningen.

Tyvärr präglas regeringens skakiga bostadspolitik under MP-ledning av först Kaplan och nu Eriksson just av bristen på förslag och initiativ. I nio riksdagsbeslut har regeringen uppmanats till reformer, exempelvis när det gäller byggvänliga gränser för buller. Med den bakgrunden har förhandlingen varit ett sätt att försöka binda upp oppositionen. Det enda goda med sammanbrottet är nu att regeringen fått bra kunskap om de 30-tal förslag som Alliansen framfört, för att därefter under egen flagg förelägga riksdagen en del av dessa.

Nyproduktionen i vår region behöver öka. Ett sätt att underlätta byggandet på nya områden är att förenkla dagens lagkrav på tvångsanslutning till kommunalt VA om man redan har fungerande och miljövänliga egna alternativ, en fråga som vi lyft både i riksdagen och vid besök i Östuna.

Det finns en uppsjö av andra behov av reformer – exempelvis en reformering av de riksintressen som ett antal olika statliga myndigheter styr över och som gör att 55 procent av Sveriges yta täcks av sådana begränsningar för byggandet. Strandskyddet är ett annat område. Här har länsstyrelserna en viktig roll, och i Uppsala har landshövdingen Peter Egardt varit ett gott exempel för tillväxt. 2012 tog han initiativ till en avsiktsförklaring om 25.000 nya bostäder på fem år i länet. Uppsala kommun har varit väldigt aktiv med det mål som Alliansen grundlade om 3000 nya bostäder per år, ett mål som det tack och lov finns en bred uppslutning runt, även om det inte alltid får fullt genomslag i vänsterpartiernas ledning i kommunen.

Även Handelskammaren har förtjänstfullt lyft frågan om infrastruktur i form av fyrspår Uppsala-Stockholm och hur det kan kopplas till en satsning på 100.000 bostäder i det stråket. Det kräver samordning och aktivitet kommunerna emellan, inte minst i gränsområdena mellan Uppsala – Knivsta och Knivsta – Sigtuna.

På kort sikt måste vi genomföra åtgärder för att öka tillgängligheten i det befintliga bostadsbeståndet. Kristdemokraterna genomdrev redan under vår bostadsminister Mats Odells tid ökade avdragsmöjligheter för uthyrning av privatbostad. Vi måste också underlätta om- och tillbyggnad, med ROT-avdraget som en viktig satsning som behöver utvecklas, inte avvecklas, samt öka genomströmningen så att inte få personer stannar kvar i stora, dåligt utnyttjade bostäder. Förutom flyttskatten bör vi satsa mer på studentbostäder och mindre krångel i våra hyresregleringar. Vi föreslår en modell med hyrköp, där man inledningsvis betalar hyra, med option om framtida köp av sin bostad.

På längre sikt är dock nybyggnationen avgörande. Den ökar vi inte genom snedvridande byggsubventioner, utan genom att öppna upp förutsättningarna för en blomstrande bostadsproduktion. Bygglovshanteringen behöver förenklas med kommunala tjänstegarantier som ger pengarna tillbaka om inte tillstånden lämnas inom utlovad tid. Man kan också i vissa fall ta bort krav på bygglov, som Attefallshusen.

Nu krävs krafttag för att få fart på byggandet, och vi hoppas därför att svenska folket i kommande val stödjer en stabil Alliansregering framför en SD-kryddad rödgrön röra.

Caroline Szyber

ordförande (KD) i riksdagens civilutskott och bostadspolitisk talesperson

Jonas Segersam

kommunalråd (KD) i Uppsala

Björn-Owe Björk

kommunalråd (KD) i Knivsta

Läs mer om