Nytt dataskyddsavtal bromsar Europa

Nu har LIBE-utskottet i Europaparlamentet antagit nya regler för dataskydd som jag tyvärr kände mig tvungen att rösta emot, skriver Anna Maria Corazza Bildt.

Anna Maria Corazza Bildt

Anna Maria Corazza Bildt

Foto: FREDRIK PERSSON / TT

DEBATT2015-12-23 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eftersom det är en förordning kommer reglerna att gälla direkt i hela EU till skillnad mot ett direktiv då Medlemsstaterna har en större frihet i genomförandet.

Det är därför oroande att Europaparlamentet tillsammans med medlemsstaterna nu enats om regler som inte balanserar våra medborgares integritet med tjänliga villkor för våra företag.

De rödgröna har tyvärr helt fokuserat på att skydda personlig integritet till varje pris. Vi måste fortsatt kunna ha förutsättningar för forskning och företagande som kan gå hand i hand med ett starkt skydd av privat data.

Våra konsumenters och våra företags intressen står inte nödvändigtvis i motsatsförhållande till varandra. Det är givetvis viktigt att vår data online inte missbrukas och att vi på ett begripligt sätt informeras om hur den används. Detta är särskilt viktigt för sårbara konsumenter som barn. Men vi ska vara ödmjuka och inse att lagstiftningsarbetet aldrig kommer att hålla jämna steg med den tekniska utvecklingen. Därför måste vi ha flexibla och framtidssäkra regler som tillvaratar de enorma möjligheter som fria dataflöden och digitala innovationer kan skapa.

Överenskommelsen riskerar nu att bromsa Europas digitala tillväxt.

Det som står på spel är vår konkurrenskraft och om vi i framtiden ska kunna konkurrera globalt. Jag oroar mig för att incitament till fortsatt innovation och investeringar försvinner och att vi nu riskerar missa det digitala tåget. Det är också en förlorad möjlighet att ytterligare harmonisera vår digitala inre marknad som vi just lanserat. Detta genom att möjligheterna att bearbeta data utan överdrivna krav på samtycke begränsas och att sanktioner som inte står i proportion till skadan införs.

Fri rörlighet för data bör betraktas som en femte frihet vid sidan av tjänster, varor, kapital och människor.

Vi måste ha flexibla regler för överföring av personuppgifter som fortsatt kan underlätta globalt samarbete och handel. EU-domstolen har beslutat att det så kallade Safe Harbour-avtalet för dataöverföringar mellan EU och USA inte är förenligt med EU:s lagstiftning. Det skapar legal osäkerhet och en skyndsam revidering är därför nödvändig. Viktigt är också att tydliggöra att det inte bara handlar om privatpersoner utan om det mesta som rör dataöverföringar i vår vardag.

Svenska företag som verkar i USA kan få det svårt om vi inte agerar snabbt.

Men balanserad dataskyddsförordning är en förutsättning för att en ambitiös digital inre marknad ska kunna bli verklighet. Det är den enskilt viktigaste lagstiftningen den här mandatperioden som nu i stället riskerar skapa onödig byråkrati och börda för framförallt småföretag. Jag ska göra mitt bästa för att påverka överenskommelsen i rätt riktning innan slutgiltigt beslut tas i Europaparlamentet i februari. Det handlar inte om att ta parti för företagen utan om att stå upp för den digitala revolutionen.

Anna Maria Corazza Bildt, Europaparlamentariker (M), 1:a vice-ordf. i utskottet för inre marknad och konsumentskydd samt ledamot i utskottet för medborgerliga rättigheter.

Läs mer om