Hyresgästföreningens Mårten Gulin och Jens Nilsson skriver den 30 mars på unt.se att Fastighetsägarna Mittnord valde att lämna förhandlingarna gällande 2015 års hyror. Det är delvis riktigt. Anledningen är att strax före årsskiftet fanns ett bud för diskussion mellan parterna på 0,7 till 1,1 procent gällande justering av ett stort antal hyror i Uppsala. Efter årsskiftet var budet 0,0 procent. Denna förhandlingsstrategi är både obegriplig och oprofessionell.
Mot denna bakgrund valde tre av de största hyresvärdarna i Uppsala att låta Fastighetsägarna Mittnord vara ombud i strandningen av omkring 8 000 lägenheter.
Hyresgästföreningen menar att eftersom Uppsalahem kunde avstå justering av 2015 års hyror så kan de privata värdarna göra detsamma. Två stora tankefel begås här av Hyresgästföreningen, medvetet eller omedvetet.
För det första så säger lagstiftningen att privata hyresvärdar ska förhandla hyrorna som fullvärdig part till Hyresgästföreningen, med andra ord är det kommunägda bostadsbolagets hyresnormerande roll borta.
För det andra så har Uppsalahem 15 000 lägenheter och vår genomsnittlige förhandlingskund har omkring 40–50 lägenheter. Skillnaden är inte oansenlig och därmed även förutsättningarna för fastighetsförvaltning.
Hyresgästföreningen tar i sin artikel från 30 mars upp ett antal parametrar som utgör bruksvärdet för en lägenhet. Bland annat nämns förvaltningskvalitet, standard och läge. Just dessa tre argument var grunden i vårt yrkande om justering av hyran som vi presenterade i oktober i fjol. Vi menar att standarden i många av de lägenheter vi förhandlar för genom investeringar blivit bättre sedan förra förhandlingen och att dessa förbättringar inte beaktats tillräckligt. Vi anser att de fastighetsägare som satsat på att förbättra förvaltningskvaliteten exempelvis i form av attraktivare utemiljö ska få betalt för detta och slutligen anser vi att det historiskt sett inte tagits tillräckligt stor hänsyn till lägesfaktorn i Uppsala.
Vi beskylls för att agera oansvarigt genom att vi på uppdrag frånträtt förhandlingarna. Inget kunde vara mer fel. Genom att med måttliga och regelbundna justeringar av hyran garantera en långsiktigt ansvarsfull fastighetsförvaltning menar vi att hyresrättens framtid är ljus. Med regelbundna och tillräckliga justeringar undviker fastighetsägaren att vid större renoveringar, exempelvis stambyten som debatterats hårt i Uppsala, höja hyran med 30–40 procent.
Hyresgästföreningen menar att möjligheten att betala framtidens hyror inte finns för vissa människor. En sådan utveckling vore förödande för våra medlemmar som lever av att hyra ut ändamålsenliga och trivsamma hyreslägenheter till människor.
Slutligen vill vi beskriva vilken situation Uppsala kommer att befinna sig i om hyresnivån inte justeras ansvarsfullt och regelbundet. Investeringar och renoveringar kommer att stanna av. Intresset för att bygga nya lägenheter kommer att avta och den bostadsbrist som plågar Uppsala idag kommer att konsolideras.
Det vore oansvarigt att bidra till den utvecklingen.
Andreas Sjöberg, marknadsområdeschef, Fastighetsägarna Mittnord