Den 15 oktober enades EU:s medlemsländer om fiskekvoterna för 2019 i Östersjön. Återigen så verkar majoriteten av EU:s medlemsländer inte ta ett hållbart fiske seriöst. För oss som vill se en livskraftig svensk fiskenäring är det av största vikt att den fisk vi har också förvaltas hållbart – annars kommer vi inte att ha någon fisk kvar i framtiden. Det är beklagligt att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht inte håller med om detta.
Det är av yttersta vikt att vi förvaltar våra fiskebestånd så att de blir långsiktigt bärkraftiga.
Centerpartiet har varit drivande i att etablera fiskeförvaltningen i Östersjön som bygger på nationella årskvoter som fördelas ut till yrkesfiskerierna och som inte får överstigas.
Det i sin tur bygger på ett system med långsiktiga förvaltningsplaner inom den gemensamma fiskeripolitiken där EU-rådet för jordbruk och fiske varje år fastställer fiskekvoterna på förslag från kommissionen.
Detta är ett delikat politiskt arbete som måste ta hänsyn till både fiskerinäringen i länderna runtom Östersjön samt att vi har ett livskraftigt fiskebestånd.
Kan vi fastställa fiskekvoter på långsiktigt hållbara nivåer skyddar vi fiskebestånden samt säkerställer vi ett långsiktigt lönsamt yrkesfiske.
Det finns exempel på där individuella överförbara kvoter har varit en del av att försäkra både en ekonomisk lönsamhet i de företag som bedriver fiskeverksamhet samt återställa fiskebestånden. Men problemen finns med detta system, då det finns ett högsta tillåtna fiskeuttag som är högre satt än de gränser som har rekommenderats av såväl forskningen som branschexpertisen.
Östersjötorsken är synnerligen utsatt då den är anpassad till ett liv i Östersjöns bräckta vatten, och därmed kan inte populationen stärkas i samma utsträckning från invandrande torskbestånd från Atlanten vilket gör den mer känslig för ett intensivt fiskande.
Därför är det oansvarigt både för ett levande hav och en levande fiskerinäring när EU-rådet beslutat att kraftigt höja torskkvoterna på 70 procent för det hotade torskbeståndet i västra Östersjön. Dessa siffror är för höga och vi kan bara beklaga medlemsländernas beslut.
De svenska yrkesfiskarna är professionella och ansvarsfulla och menar att det i längden gynnar dem att ha en lägre kvot för torskbeståndet västra Östersjön.
Detta vore det ansvarsfulla att göra för ett fiskebestånd som länge varit hotat och nu äntligen börjat öka igen.
Forskare och intresseorganisationer ifrågasätter EU-rådets beslut då de bland annat menar att torskkvoten i östra Östersjön hade behövt minska med minst 36 procent för att det ska vara långsiktigt hållbart, i stället för den minskning på 15 procent som kommer att ske efter EU-rådets beslut.
Vidare menar forskningen att det finns ett bristande faktaunderlag för att kunna uppskatta bestånden tillräckligt för att kunna sätta dagens höga kvoter.
Däremot är en indikation på utfiskning av torsken att kostnaderna börjat överstiga avkastningen inom fiskerinäringen, vilket redan är en verklighet i dag för många fiskeriverksamheter runtom Östersjön. Det som behövs är regleringar som säkerställer ett hållbart uttag ur havet, och helst eftersträvar ett växande fiskebestånd.
Således kan vi konstatera att kvoterna har satts för högt redan innan EU-rådets beslut gällande 2019 års kvoter, samt att EU-rådet överhuvudtaget inte tar hänsyn till forskningsläget.
Enligt FN:s Agenda 2030, där den nuvarande regeringen signalerat sig vilja vara ledande, ska vi införa en effektiv fångstreglering och stoppa överfisket till 2020 och införa vetenskapligt förankrade förvaltningsplaner.
Sverige har historiskt sett varit alltför ensamt om att tydligt trycka på att kvoterna måste baseras på vetenskap och fakta.
Det är i detta sammanhang beklagligt att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ställt sig bakom medlemsländernas beslut när forskningen anser att det är ohållbart i längden.
Vi kan konstatera att nästa svenska regering måste lägga ännu mer kraft på att bygga koalitioner med fler medlemsstater så att vi på allvar lever upp till EU:s nya gemensamma fiskeripolitik, som faktiskt säger att vi måste ha livskraftiga fiskebestånd i europeiska vatten.
Fredrick Federley
Europaparlamentariker, Centerpartiet
Gustaf Eskhult
Regionfullmäktigeledamot, Centerpartiet Uppsala