Öka Uppsalas spårkapacitet

Det är hög tid för politiska direktiv som inkluderar Uppsala i Sverigeförhandlingarna

Foto: Tomas Lundin

DEBATT2015-04-06 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Var åttonde svensk bor i stråket Stockholm-Uppsala, och arbetsmarknadsregionen omfattar 1,3 miljoner syselsatta. Allt talar vidare för att Uppsalas befolkning fortsätter att växa. Vi har redan kapacitetsproblem för järnvägen söder om Uppsala. Dessa problem ökar förstås med en ökande befolkning. 40 000 resor passerar länsgränsen varje dag, och det är inte längre så att det är en ensidig pendling från Uppsala till Stockholm. De senaste tio åren har vi sett en kraftig ökning av pendling i omvänd riktning.

Pendeltåg, regionaltåg och intercitytåg ska alla samsas om utrymmet på spåren. Den höga trafikeringen gör det inte bara svårt att komma fram snabbt och omöjligt att öka trafikeringen. Resenärerna får också leva med att varje enskild försening riskerar att medföra omfattande störningar på hela systemet.

Redan i dag är det en flaskhals för all trafik norrut att enbart ha två spår mellan Uppsala och Arlanda. En kapacitetsförbättring i stråket gynnar således inte enbart Uppsala, utan också Norrlandslänen.

Att stråket samtidigt är eftersatt i trafikverkets investeringar står tydligt. Sedan 1998 har knappt 20 procent av Sveriges totala järnvägsinvesteringar skett i Stockholm-Mälardalen, samtidigt som regionen stått för 60 procent av befolkningsökningen.

De beräkningar som gjorts kring samhällsekonomiska konsekvenser av ytterligare två spår Uppsala-Arlanda visar på mycket stora vinster. Landstinget och Uppsala kommun har vidare uttryckt beredskap att finansiera en ny station i Bergsbrunna (Uppsala södra) och i Länstransportplanen finns 200 miljoner kronor reserverade för järnvägsrelaterade investeringar. Från Trafikverket uttrycks ett positivt intresse av att inkludera Uppsala i Sverigeförhandlingarna, om politiska direktiv ges om att göra så.

Det är därför hög tid att sådana direktiv ges. Med en station i Bergsbrunna kan 10 000 bostäder byggas, vilket motsvarar en tiondel av hela Sverigeförhandlingens volymmål.

Regionalt finns stor politisk enighet i frågan. Kommuner, landsting, Regionförbundet med flera har länge samverkat kring utvecklingen längs Ostkustbanan, med fokus på att förbättra tillgängligheten och förtäta bebyggelsen i anslutning till kollektivtrafiknoderna i stråket Stockholm-Uppsala. Här finns många nationellt viktiga kunskapscenter, såväl inom universiteten som inom företag och organisationer. Genom att öka kapaciteten i stråket blir det enklare för varje individ att hitta rätt jobb och lättare för företag och organisationer att hitta rätt kompetens. Det stärker Stockholm-Uppsalaregionens attraktionskraft.

Niclas Malmberg, riksdagsledamot (MP)

Sanne Eriksson, riksdagsledamot (S)

Johan Edstav, ordf regionförbundets styrelse (MP)

Marlene Burwick, kommunstyrelseordförande, Uppsala (S)

Läs mer om